ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Кратка биография на Теди Москов

Кратка биография на Теди Москов

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Теди Москов

Теди Москов е популярен български режисьор. Роден е на 07 октомври 1960 в София с името Стефан Стефанов Москов.

Теди Москов израства заобиколен от артистизъм. Майка му е Рада Москова - поетеса, писателка, драматург и сценарист. Баща му е д-р Стефан Москов.

Теди учи и завършва Режисура за куклен театър във ВИТИЗ при Юлия Огнянова. През 1992 година заминава за Рим, където специализира режисура за драматичен театър в Академия Д'арте Драматика.

Още с връщането си в България Теди Москов започва да прилага придобитите знания. През 1993 година основава и режисира театър Ла Страда. До 1996 година реализира девет епизода на телевизионното шоу Улицата. Шоуто е наградено със Златна роза на критиката в Монтрьо през 1996 година.

Освен у нас Теди Москов поставя пиеси в Германия. Най-бележити сред тях са Спящата красавица (в Щутгарт), Кралят-елен в Дармщат и Сирано дьо Бержерак в Хамбург.

През 2002 г. излиза и първият игрален филм, режисиран от гениалния режисьор - Рапсодия в бяло. През 2006 година на широк екран излиза и документалният Преводачката на черно-бели филми. През следващите години Теди Москов продължава да поставя пиеси в български и чужди театри.

През 2009 година реализира постановката Хубавото лошо време по Буря на Шекспир в Драматичен театър Пловдив. Премиерата, състояла се на 16 декември 2009 година, се радва на небивал интерес. През пролетта на следващата година започва репетиции на Сирано дьо Бержерак в НТ [Иван Вазов] в София. На 11 ноември 2010 година в театър Сълза и смях в София излиза и премиерата на спектакъла на Държавен куклен театър Варна — Възгледите на един пън. През 2010 година на 24 май Теди Москов получава престижната награда Златен век.

Спектаклите на Теди Москов се смятат за необикновени и много по-различни от това, което е свикнал да вижда зрителят. Според много от великите имена той успя да преобърне представите ни за театър, такива, каквито бяха преди появата му на сцената.

Теди Москов е женен за актрисата Мая Новоселска, от която има син - Иван. Името му често се свързва с д-р Петър Москов, активен политически деец, който му е братовчед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest