ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Негативното мислене ни разболява

Негативното мислене ни разболява

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Тъжно момиче

Идеята за връзката между душа и тяло е позната на повечето хора. Така например, вече е доказано, че стресът може да доведе до физически симптоми, като разстроен стомах, а депресията може да се изрази в изпитването на физическа болка.

Но все повече изследвания показват и как негативните емоции и мисли могат да доведат до появата на сериозни здравословни проблеми.

Учени от Калифорнийския университет са категорични, че много от негативни емоции, като гняв, страх и безсилие, могат да се отразят пагубно на здравословното ни състояние. Особено, когато станат постоянна част от ежедневието ни и се превърнат в трайна нагласа към заобикалящия ни свят.

Показателно за всичко това са данните от проучване, приключило през 2014 година. Резултатите показват, че по-недоверчивите и негативни хора в по-късен етап от живота си са по-застрашени от деменция, в сравнение с по-доверчивите.

И това дори след отчитане на други рискови фактори като възраст, пол, общо здравословно състояние, тютюнопушене и др.

Песимист

Негативното мислене може да нарани сърцето. При изследване от 2009 година са изследвани 100 000 жени. Тези от тях, които имали негативен поглед над живота, били по-склонни към развиването на сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с по-позитивните. Най-песимистичните жени били в много по-голяма опасност от фатален край в края на изследването, в сравнение с останалите.

До лоши здравни резултати води и враждебността. Хората, които се отнасят с агресия към околните, страдат от хроничен стрес и депресивни симптоми. Те са и по-застрашени от инсулт.

Нашите мисли и емоции имат широко въздействие върху процесите в тялото, като обмяната на веществата, имунната функция, синтезът на хормоните и други.

Една от теориите е, че когато сме стресирани или депресирани, нивата на кортизол се увеличават. Това намалява функциите на имунната система и не ѝ позволява да контролира възпалението, което с течение на времето може да доведе до заболяване.

Освен това, негативно настроените хора са по-податливи на вредни навици, като пушене и пиене на алкохол, и не са склонни да полагат каквато и да било физическа активност.

Всичко това влияе на здравето. Негативните емоции не са причина, но могат да се определят като ранен симптом на бъдещ здравословен проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest