ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Спането на една страна е най-полезно

Спането на една страна е най-полезно

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Поза на сън
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Дългогодишно изследване показа, че най-добрата поза за сън е на една страна. Според учените тази позиция на тялото е най-полезна за здравето и предотвратява редица заболявания.

Изследването е открило, че когато човек спи настрани, мозъкът му по-ефективно се пречиства от токсините. Освен това тази поза предотвратява някои неврологични заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

При експериментите си изследователите са използвали мишки. Гризачите били поставяни в 3 основни позиции – по корем, по гръб и на една страна. След определен период от време бил проверен здравният статус на мишките.

Оказало се, че гризачите, които спели настрани, имали по-здрава лимфна система, защото тялото им по-лесно се освобождавало от токсините. Установено е, че процесът на детоксикация протича много по-ефективно, когато се спи на една страна.

Специалистите допълват и че именно тази поза се смята за най-естествена по време на сън, посочвайки повечето животни в природата, които избират именно нея.

Спане настрани

Спането настрани е много полезно за хора, които страдат от болки в гърба или врата. То помага и на хората, които хъркат често. Популярен слух е, че е по-добре да спите на дясната, вместо на лявата си страна, за да не навредите на сърцето.

Според учените обаче това е само суеверие и до момента не е открито доказателство, че застрашавате сърцето си, ако предпочитате да спите на лявата си страна.

Втората най-препоръчвана поза за спане е по гръб. Здравните експерти казват, че по този начин намалявате риска от поява на болки в гърба и врата, като предпазвате кожата си от появата на бръчки. Това обаче е позата, в която е най-вероятно да хъркате.

Най-опасната за здравето поза на сън е спането по корем. При тази позиция се оказва голям натиск на ставите, крайниците и корема, което може да провокира различни възпаления в тялото.

В тази поза е най-малко вероятно да хъркате, но притискането на челюстта и лицето може да доведе до преждевременни бръчки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest