ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Клюкарстването по време на работа

Клюкарстването по време на работа

Клюки

Според по-голямата част от психолозите всеки човек в някакъв момент от живота си е клюкарствал. Може да не се е случило по ваша инициатива и да сте изтървали някоя и друга реплика, но клюките са си клюки и едва ли нещо може да ги оправдае. По-основният въпрос е защо на хората изобщо им доставя удоволствие да се пъхат носовете в чуждите работи, да търсят нечии кирливи ризи.

Чували сте репликата, че вероятно личният живот на самите клюкари е прекалено скучен, та затова все се чудят къде да подслушат и какво да подшушнат. И така да е, всеки, пострадал от клюки, знае, че подобни приказки не са само безобидно чесане на езици. Особено тежък става проблемът, ако това се случва на работа.

Какъв е клюкарят?

На първо място, той не е глупав, дори напротив, много ясно успява да разпознае на кой от офиса какво качество му липсва. Първо ще се опита да оспори достойнствата на човека. В случай че не успее, той ще се опита да дискредитира колегата си.

Има ли полза от клюките?

Едва ли думата е точно полза, но да речем, че понякога клюкарстването може да ви помогне да се запознаете с част от обстановката на новата работа. Единственото, което не бива да забравяте, е, че всяка история има две гледни точки.

Според изследване пък клюките потискат стреса и действат изключително успокоително на организма. Проучването е на учени от Калифорнийския университет. Освен това зависи и за какви клюки си говорим – ако става дума за споделяне на информация без злоба, нещата не са толкова страшни. Злобните клюки обаче са нещо, от което трябва да се пазите. Нито една злобна клюка, която чуете, не може да е казана с добро намерение.

Как да спрем клюкарите?

Ами ако клюките са по наш адрес, какво да направим, за да ги спрем? По скоро не можете да ги избегнете. Можете единствено да се опитате да се държите подобаващо и поне да не давате поводи за нови.

Другото, което хората правят, когато забележат неискрен интерес към тях, е да се преобразят в така наречената загадъчна личност. Това, между другото, е абсолютна грешка – колкото по-затворен сте и повече неща криете, толкова по-интересен ще станете за клюкарите. Това, което не им кажете, те ще си го измислят.

Покажете, че сте открит и честен човек, като не е необходимо да влизате в някакви подробности от личен характер. Както стана ясно по-горе – клюкарят умее да вижда слабостите на другите, а всеки човек има по няколко силни и няколко слаби страни. Вместо да се опитате да скриете вашите слаби страни, просто се научете да бъдете самоиронични – това ще обърка клюкаря.

Много е важно и да не започвате да се оправдавате, ако чуете слух за себе си. По-голямата част от хората смятат, че щом си започнал да се оправдаваш, значи си уязвим и има някаква истина в нещата, които се казват. Последното, което можете да направите, е да внимавате какво вие говорите за колегите си – следвайте правилото, че за колега, който го няма се говори само това, което щеше да се каже и ако беше в офиса.

Мислете за думите, които излизат от устата ви по нечий адрес. Съвсем очаквано би било утре да ги чуете от нечия друга уста за вас самите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest