ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Загуба на коса - кога и колко

Загуба на коса - кога и колко

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Загуба на Коса

Загубата на коса при всеки един от нас е нещо напълно нормално. Обичайното дневно количество варира от 60 до 100 косъма. По-високите количества са сигнал за определен проблем.

Колкото по-дълга е косата, толкова по-голямо изглежда падналото количество коса. Тя не е сред жизненоважните тъкани за нашия организъм. Поради това, има някои фактори, които могат да доведат до загуба на повече коса от нормалното.

Това са стресът, диетите, високата температура и различните проблеми със стомаха. Специалистите са категорични, че след възстановяване на организма, косопадът спира.

Косопадът може да е следствие на генетична предразположеност. Някои са предразположени да губят повече коса от други. При някои жени пък се наблюдава по-обилен косопад в края на летните месеци и по-малко - през зимата. Окапването се засилва и когато косата се мие по-рядко – веднъж–два пъти седмично.

Отслабването на косата, следствие на третиране, като боядисване, къдрене, изправяне и други, води до нейното накъсване, което често се бърка с косопад. Това също намалява плътността ѝ.

Косопад

За косопад може да се говори, когато на ден падат над 100 косъма. Симптомите на състоянието са различни и зависят от пола, възрастта и най-вече - от причината за възникване на косопада.

В някои случаи, косопадът се дължи на различни вътрешни заболявания, а той се явява единственият симптом и единственото оплакване, което да насочи към правилната диагноза.

Сред останалите причинители на състоянието могат да са хормоналните нарушения, недохранването, приемът на някои медикаменти, различни инфекции, системни или кожни заболявания.

В най-честия случай, косопадът е самостоятелно явление и не е съпроводен с никакви други оплаквания. Ако той продължи повече от три месеца, трябва да се направи консултация със специалист.

Когато косопадът е придружен с някой от следните симптоми - повръщане, болка, объркване, отслабване на тегло, липса на апетит, запек, обрив по кожата, висока температура, диария, затруднено дишане, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest