Видове анемия

МаринаМарина
Джедай
4687
Анемия

Анемията е състояние, което се характеризира с намален брой на червените кръвни клетки в организма, респективно на хемоглобина. Той е основната съставна част на еритроцитите (червените кръвни клетки) и участва в преноса на кислород в тялото.

В резултат на неговото намалено количество страда цялото тяло. Обикновено първият и най-чест признак на анемията е чувството на умора на тялото.

Най-общо казано, анемията може да се породи от няколко фактора. Единият от тях е загубата на кръв. До нея може да се стигне при хронично кървене в тялото, продължаващо за дълъг период от време - например при гастрити, язви, при менструиращи жени, при които обаче е налице анормално и по-обилно кървене.

Познаваме още и анемия, причинена от намалено или дефектно производство на червени кръвни клетки. Към този тип заболяване спада сърповидно-клетъчната анемия, желязо-дефицитната анемия, анемия, причинена от липсата на витамини (на витамин В9 – фолиева киселина, или витамин В12 – цианкобаламин), анемия от проблеми с костния мозък и стволовите клетки или породена по други причини (бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, злокачествени заболявания, инфекции, диабет, лупус, старост).

Еритроцити

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, засягащо предимно хора с афро–американски или испано-американски произход. Тук червените кръвни клетки не са с обичайната си овална форма, а с формата на сърп. Така те се разграждат бързо в тялото, стигайки се до анемия.

Желязо-дефицитната анемия се дължи на липсата или недостатъчното количество на желязо в организма. А липсата му не позволява на костния мозък да произвежда достатъчно хемоглобин за еритроцитите.

Причина може да е воденето на нездравословен начин на живот, бременност, кърмене, често кръводаряване, заболявания на храносмилателната система (болест на Крон), прием на някои лекарства и други.

Съществува и анемия, породена от разрушаване на еритроцитите в тялото. Това е така наречената хемолитична анемия, до която се стига при наследственост, отравяне при ухапване от змия, паяк, напреднало чернодробно или бъбречно заболяване, тежки изгаряния, атака от страна на имунната система на индивида и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest