ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Наполеоновият комплекс наистина съществува

Наполеоновият комплекс наистина съществува

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190298
Скандал

Синдромът на ниските господа, познат сред психотерапевтите още като Наполеонов комплекс, в действителност се наблюдава при мъжете, откриха учени от САЩ, провели изследване.

Тяхното проучване показва, че представители на мъжкия пол, които страдат от ниско самочувствие, са три пъти по-склонни към насилие, в сравнение с онези мъже, които приемат тялото си такова, каквото е, и го харесват, пише Дейли телеграф.

Според специалистите от Американския федерален център за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта господата могат да бъдат стресирани, когато мислят, че техните размери не са като нормалните за пола им. Учените смятат, че това ги прави по-склонни към агресивно поведение.

За целите на своето изследване изследователите са си послужили с отговорите на шестстотин представители на силния пол, на възраст между осемнадесет и петдесет години. Привържениците на теорията за Наполеоновия комплекс, са на мнение, че господата, които не се чувстват достатъчно мъжествени, имат нужда да воюват и завладяват.

Агресивен Мъж

Освен това търсят поводи да упражняват властта си. Същевременно ниските мъже по-често биват обземани от параноя. Много често те си мислят, че останалите ги наблюдават или че им се присмиват.

Наполеоновият комплекс носи името на Наполеон Бонапарт. Той е известен с това, че е търсел изяви във военната област, за да компенсира своите скромни размери. Според историческите справки Наполеон е бил висок към 160 см.

Въпреки че в днешно време някои специалисти са на мнение, че представата за него е объркана и ниският му ръст всъщност се дължи на погрешно преобразувания между френски и английски мерни единици, неговото име продължава да се свързва със синдрома на нисичките мачовци.

Наполеоновият комплекс може да се прояви както на работа, така и във фитнеса. С него могат да се асоциират господата, които болезнено гонят своите цели и използват всяка възможност, за да се състезават с други хора и да си съперничат.

Те обичат да налагат мнението си и да унижават обкръжението си. Понякога същите тези господа могат да насочат агресията си дори към членовете на семейството си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest