Ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Кои са билките, които ни правят красиви?

Кои са билките, които ни правят красиви?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Кои са билките, които ни правят красиви?
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Природата е дала на човека всичко, от което се нуждае. Един от тези жизнено важни компоненти са билките. Приемът им се отразява благоприятно на целия организъм. Освен това те се добавят и в редица козметични продукти.

Грижата за кожата и косата са първите, що се отнася за представителната част от красотата на човека. Билките са най-добрите продукти за красота. Най-добри са горските билки, плодове и диви цветя. За приготвяне на всякакви козметични извлеци най-често се използват растения, които не съдържат силно действащи отровни вещества. Това им позволява по-продължително използване без опасност от вредни въздействия.

Въпреки всичките ползи безразборното съчетаване и приемане на билки или растения е вредно. Някои веществата в тях могат да си взаимодействат и да проявяват несъвместимост един към друг.

В домашни условия билките и растенията могат да се приемат под формата на:

- лечебни сокове;

- отвара;

- настойка;

- тинктура;

- извлеци;

- запарка и други.

Билки за красота

Лекарствени източници са цветовете, листата, цветните пъпки, коренищата, корените, младите клонки, дървесните кори, грудките, семената и плодовете. За приготвянето на лекарствени извлеци те се използват най-вече в изсушен вид.

С характерни лечебно и витаминни свойства се отличават зърнастецът, глогът, златният дъжд, шипката, дрянът, трън, боровинките, френското грозде, конският кестен, офиката и други.

Етерични масла се добиват от хвойната и аморфата, които имат активно приложение в козметиката и парфюмерията.

Растителни масла пък се добиват от лешниците, жълъдите, семките, орехите, бадемите, джанката, ядките на киселицата, крушата, вишната и други.

Поради възможните алергична реакция при приготвянето за домашни средства за разкрасяване и здраве всеки нов билков продукт трябва да се тества от вътрешната страна на ръката, преди да се прилага на лицето.

Билковите отвари не се препоръчват на бременни и кърмещи жени, както и на малки деца преди консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest