Рак на бъбреците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Рак на бъбреците
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Бъбреците са органи, които се намират в страничната задна част на стомаха и имат много важната функция да отделят урината от тялото и да филтрират кръвта.

Ракът на бъбреците представлява злокачествено нарастване на клетки в бъбреците, познат още под медицинското наименование бъбречноклетъчен карцином. Въпреки че диагнозата е страшна, този вид рак е един от видовете, които имат голям шанс да се излекуват напълно, ако бъдат открити навреме.

Ракът на бъбреците заема между 2 и 3% от всички ракови заболявания. Може да засегне хора от всяка възраст, но най-често се наблюдава между 50 и 70-годишна възраст. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените.

Най-широко разпространеният вид рак на бъбреците е т.нар. хипернефром, от който са засегнати 85% от болните. При децата се наблюдава друг вид рак на бъбреците, познато като тумор на Уилмс. Той може да бъде излекуван напълно.

Раково образувание на бъбреците може да се зароди и в бъбречното легенче. Този вид рак прилича на рака на пикочния мехур.

Причини за рак на бъбреците

Рисковите фактори по отношението на рака на бъбреците могат да дойдат от няколко страни. На първо място, това са фактори от външната страна, включващи тютюнопушене, работа в опасна среда с тежки метали и излагане на радиация.

Вродени и придобити генетични промени също се смятат за рисков фактор, защото при част от болните с този вид рак се наблюдават специфични гени, които стоят в основата на болестта.

Редица изследвания свързват повишения риск от рак с наднорменото тегло, затова затлъстяването може да се смята за рисков фактор. Други рискови фактори са високото кръвно и диализа при болни от бъбречна недостатъчност.

Симптоми при рак на бъбреците

Както при много други видове рак, така и при рака на бъбреците в началото не се наблюдават никакви симптоми и често туморът се открива случайно при образно изследване, назначено по съвсем друг повод.

Когато започнат да се разгръщат симптомите, обикновено те са представени от характерни прояви – наличие на кръв в урината, тъпа болка, която продължава с часове или само лека болка и чувство за тежест и неразположение в хълбока.

Тежестта на симптомите може да варира в зависимост от това коя част на бъбреците е засегнал туморът, както и в кой стадий е заболяването. Понякога може да се появяват само някои от симптомите, в други случаи да се наблюдават всички.

Диагностициране на рак на бъбреците

Най-важните методи в диагностичния процес за този вид рак са ултразвук, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. В някои случаи се взима и биопсия от бъбрека.

Бъбреци

Образната диагностика може да даде информация за големината на тумора и неговото разположение, наличие на уголемени лимфни възли, дали е засегната пикочната система, засегнати ли са съседни органи. Биопсията може да се назначи, когато резултатите от скенера не са ясни и ако туморът е твърде малък.

Важна част от диагностичния процес е да се определи какъв е стадият на рака. Необходимо е да се установи големината и разпространението на тумора, както и неговото развитие, което се класифицира в 4 стадия. Трябва да се разбере и дали туморът е засегнал лимфни възли или се е разпространил към други части на тялото.

Лечение на рак на бъбреците

Основният метод на лечение на рак на бъбреците е хирургичното отстраняване на засегнатия бъбрек, познато като нефректомия. Нефректомията може да бъде радикална, като при нея се отстраняват бъбрекът, надбъбрекът, част от заобикалящите тъкани и лимфни възли. При обикновената нефректомия се отстраняват бъбрекът и туморът.

В последните години като по-щадящ начин се налага и лапароскопията, при която болният се възстановява много по-бързо. Когато туморът е в легенчето на бъбрека, се отстраняват бъбрекът, част от стената на пикочния мехур и пикочопроводът.

Когато ракът на бъбреците е в напреднала фаза, се прилага лъчетерапия. За съжаление чувствителността на рака в тази област на тялото не е много голяма, поради което този метод не се използва често. Химиотерапия също не се прилага често, защото лечебните ѝ възможности са в границите на 10 %.

Възможно е да се назначи и имунотерапия, при която се използват различни биологични средства за стимулиране на отслабената имунна система в борбата с коварното заболяване.

Прогноза при рак на бъбреците

Редица фактори могат да повлияят на прогнозата на това заболяване. Все пак двата основни фактора си остават стадий на рака и степента на злокачественост. Смята се, че колкото по-голям е туморът, толкова шансовете за излекуване са по-големи. По-високата степен на злокачественост също намалява шансовете.

Предпазване от рак на бъбреците

Тъй като причините за възникване на рака на бъбреците могат да са най-разнообразни, няма точно определен подход за превенция на коварното заболяване. Все пак има някои неща, които всеки човек може да прави, за да намали риска.

Необходимо е да се спрат цигарите, да се избягва излагане на радиация и вредни химикали. Профилактичните прегледи и ежедневният прием на достатъчно количество вода също са важен фактор.

Тъй като ракът на бъбреците в началото може да не причинява никакви симптоми, профилактиката е важен момент за успешното лечение на болестта, когато е в ранна фаза. Приемът на антибиотици и различни видове хапчета трябва да става само в наложителни случаи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest