ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Периферна артериална болест

Периферна артериална болест

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
периферна артериална болест
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър-30%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
44.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Периферната артериална болест (ПАБ) включва всички онези заболявания, които се получават в резултат на запушване на артериите, пренасящи кръв към крайниците, органите и главата.

Запушването може да е причинено от заболявания като атеросклероза, наличие на чужд обект, кръвен съсирек, емболия, стесняване на артериалните стени. Възможно е периферната артериална болест да е причинена и от исхемия, което представлява недостиг на кръв и съответно липса на хранителни вещества и кислород към засегнатите крайници или органи.

Като основни причини за възникването на периферна артериална болест се посочват диабет, тютюнопушене, високо кръвно налягане и твърде високите нива на холестерол.

Рискът от поява на периферна артериална болест се увеличава при хора над 50-годишна възраст, при затлъстяване или прекарани заболявания като инфаркт или мозъчен удар. Мъжете страдат по-често от периферна артериална болест в сравнение с жените. Честотата на периферната артериална болест е тясно свързана с наличието на рискови фактори за атеросклероза.

Проявите на периферната артериална болест са главната причина за поява на хронични и остри заболявания, които са свързани с намаляване на функционалността на тялото и качеството на живот, могат да доведат до ампутация на крайник и значително повишават риска от смърт. Това се обуславя до голяма степен за заседналия начин на живот на болните лица, причинен от болката и дискомфорта заради заболяването.

Причини за периферна артериална болест

В по-горните редове бе споменато за някои от основните рискови фактори, които биха могли да провокират периферна артериална болест. На първо място, това е тютюнопушенето. То повишава риска от това заболяване с с цели два до шест пъти. Съответно отказването от тютюнопушенето води до бързо намаляване на риска и за 1 година той се изравнява с риска при непушачите.

Тютюнопушене

Другият сериозен рисков фактор е диабетът. Той също значително увеличава риска от това заболяване, а, от друга страна, периферната артериална болест е много по-агресивна при болните от диабет. При диабетици се налага и по-чести ампутации. Високите нива на холестерол и хипертонията са другите много сериозни фактори, които не бива да бъдат подценявани.

Симптоми при периферна артериална болест

Много хора, които страдат от периферна артериална болест, не страдат от никакви симптоми, особено в началото. Когато се появят симпотмите, те се изразяват в изтръпване, тежест и болка в мускулите на краката, които се засилват при изкачване на стълби или ходене.

Тези симптоми обаче отшумяват при почивка. Появяват се язви или рани, които зарастват твърде бавно. Намалява и температурата в областта на крайниците и често те са студени. Възможно е кожата да придобие синкав или блед цвят. Хората, които страдат от диабет, може да се оплакват и от еректилна дисфункция.

Диагностициране на периферна артериална болест

Поставянето на диагнозата периферна артериална болест се извършва на база физически преглед, назначаване на образни изследвания и проверка на сърдечното здраве. Ранното поставяне на точната диагноза е важен фактор в по-нататъшното лечение и подобряването на качеството на живот.

Диагнозата се поставя от съдов специалист. На първо място се изследват леснодостъпните артерии чрез натиск. След това се прави доплерова диагностика, по време на която се оценява кръвният ток и систолното периферно налягане.

Лечение на периферна артериална болест

Лекарят предписва медикаменти, чието предназначение е да намали риска от образуването на съсиреци. Предписват се и статини, чиято цел е да намалят високите нива на холестерола. Пиенето на подобни хапчета е задължително, защото те забавят развитието на болестта. Пациентът е изложен на риск от сърдечно-съдови заболявания, с което също трябва да се внимава.

В някои от по-тежките случаи лекарят препоръчва хирургична намеса, но тази процедура крие рискове, а болният се нуждае от няколко седмици, за да оздравее от раните си. Както всяка друга операция, така и тук се крият сериозни рискове, свързани с инфекция, кървене, усложнения от приложената анестезия.

Артерии

Другият по-щадящ избор е ангиопластиката. По време на тази процедура се вкарва малък катетър в артериален съд и чрез раздуването му се смачква плаката и се възстановява проходимостта на артерията. Едновременно с това е възможно да се постави стенд, който прилепва към стената на съда и така поддържа проходимостта му.

В зависимост от това колко сериозно е заболяването, пациентът трябва да вземе мерки. Всеки човек може и да си помогне сам, като направи няколко неща – спре тютюнопушенето и прави редовни физически упражнения, помагащи за подобряване на движението в малките съдове. Консумацията на здравословна храна е задължителна, защото излишъкът от мазнини и холестерол са сред главните причини за запушване на артериите.

Трябва да се избягват вредните мазнини като маргарин и палмово масло, мазни меса и храни, богати на холестерол. Десертите и газираните напитки също трябва да бъдат изключени. Препоръчва се консумацията на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниска масленост.

Хората с периферна артериална болест трябва да се грижат за краката си – това включва носенето на удобни обувки, ежедневното им измиване, овлажняването с подходящ крем. Порязвания, наранявания и мазоли трябва да бъдат третирани подходящо.

Медикаментите, които са предписани от лекаря, трябва да се вземат редовно. Профилактичните прегледи са задължителни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest