Болест на Пейджет

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Болест на Пейджет
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Болестта на Пейджет е заболяване, засягащо костите и възможността за нормално обновяване на костна тъкан. За първи път болестта е описана от лекарят Джеймс Пейджет като костно заболяване, което причинява силна болка в засегнатите кости и има разнообразна клинична картина.

Мъжете страдат по-често от болест на Пейджет в сравнение със жените, а възрастта на пациентите, при които се открива това заболяване, е между 40 и 50 години, младежките форми на болест на Пейджет са по-рядко срещани. Колкото по-млад е човекът, засегнат от болестта, толкова по-бързо и злокачествено се развива тя.

С течение на времето е възможно болестният процес да стане хроничен и и постепенно нормалните кости да се заменят от нетипична костна структура, която деформира и задебелява костта. При нормалното костно моделиране е налице баланс на силите, които действат и оформят нова тъкан.

Костите, които са засегнати от болест на Пейджет, имат нарушено моделиране, между тях няма добър синхрон. В резултат деформираната кост е увеличена, крехка е и е податлива на счупвания.

Причини за болест на Пейджет

Не е ясно каква е точната причина за появата на болестта на Пейджет. Според някои учени болестта е причинена от вирусна инфекция, която засяга клетките на костите, а други смятат, че наследствените фактори играят важна роля в честотата на това заболяване.

Дори и след като човекът достигне своя оптимален ръст, костите му продължават да растат, защото все пак костта е жива тъкан, която не спира да се обновява.

Това е процес, познат като ремоделиране, по време на който старата кост с течение на времето се заменя от нова костна тъкан. При човек с болест на Пейджет процесът се нарушава.

В самото начало на развитието на заболяването старата тъкан на костта започва да се разрушава по-бързо, а новата не успява да се образува достатъчно бързо, за да компенсира разрушението.

С времето тялото все пак успява да се нагласи към промяната и оформя нова костна тъкан по-бързо, но това има своите последици – новата тъкан е по-некачествена, мека и лесно може да се счупи.

Остеопороза

Симптоми при болест на Пейджет

При по-голямата част от болните дълго време не се наблюдават никакви симптоми и оплаквания. Възможно е дълго време болестта да да протича без ясно изявени прояви, заради което е възможно да се открие на по-късен етап.

Все пак най-често срещаното оплакване е болката в костите. Възможно е болестта на Пейджет да засегне една или няколко кости в определена част на тялото.

Ако е засегнат тазът – болните се оплакват от болка в таза, ако е засегнат гърбът – от болки в гърба. Ако болестта е поразила костите на краката, може да се развие артрит, който се придружава със съответните артритни оплаквания. Когато са засегнати костите на черепа, могат да се развият проблеми със зрението и слуха.

Диагностициране на болест на Пейджет

По време на преглед при специалист пациентът трябва подробно да разкаже за своите оплаквания. Лекарят преглежда старателно онези части от тялото, които са силно болезнени.

Назначават се изследвания, които да подпомогнат по-точната диагноза – кръвни изследвания и рентген. По време на рентгеновото изследване се откриват една или няколко костни деформации, които са показателни за болестта на Пейджет. Кръвните изследвания пък показват повишено количество фосфати.

Лечение на болест на Пейджет

Ако болният няма оплаквания, то в началото може да не се наложи назначаването на специфично лечение. В по-напредналите случаи обаче задължително се предписва лечение с медикаменти. Обикновено лекарствата, които се предписват при остеопороза, се използват и за лечение на болест на Пейджет.

Най-често се назначават бифосфонати и хормонът калцитинон, които са най-ефективни при болки в гърба, фрактури на костите, главоболие, хиперкалциемия.

Калцитонинът се прилага подкожно, но е възможно да възникнат определени усложнения заради възникване на резистентност на тялото към него. Бифосфонатите, от своя страна, ограничават добре костната деструкция, като най-често се приемат за период от половин година.

За болката може да се предпишат нестероидни противовъзпалителни средства. Пациентите с болест на Пейджет имат и нужда от повишен прием на витамин С и калций.

В редки случаи се пристъпва към хирургична манипулация, чиято цел е подпомагане оздравителния процес в костите и преодоляване на фрактурите.

Обикновено при болните се наблюдава високо образуване на нови кръвоносни съдове в засегнатите кости, което причинява силно кървене по време на операции в областта, което е и причината рядко да се пристъпва към операция.

Усложнения при болест на Пейджет

Поради неправилното формиране на костната тъкан, болестта на Пейджет може да предизвика злокачествени тумори на костите. Най-често на фона на това заболяване се развиват остеосарком, фибросарком и големи туморни формации. С развитието на болестта е възможно да се появят много силни болки, които не се повлияват от назначеното лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest