Видове херпес

МаринаМарина
Джедай
46818
Херпес
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Херпес симплекс вирусите или познати като херпес вируси биват два вида. Херпес симплекс вирус тип 1 (Herpes Simplex Virus – HSV 1) и херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2 ).

Първият тип причинява херпеси в областта на устната кухина под формата на малки мехурчета – херпеси или болезнени язви, като заразените често получават изтръпване, сърбеж и парене в областта преди появата им. А заразяването с тип 2 довежда до появата на херпеси по гениталиите или ректума. Последният може да бъде открит и по други части на тялото, но най-често в долната му част.

При пациенти с нарушена имунна система (болните от СПИН например) протичането на заболяването обикновено е по-тежко и по-често рецидивира.

Така например HSV-1 и СПИН могат да причинят енцефалит, тежки очни заболявания.

При херпес вирус тип 1 разпространяването на вируса става чрез използването на заразени прибори за хранене или лични принадлежности за устната хигиена, както и след целувка със заразен партньор.

Вторият тип херпесен вирус се предава при полов контакт отново от заразен партньор. Правилната употреба на презервативи може да помогне за предотвратяване разпространението на гениталния херпес. Въпреки това тази превантивна мярка може само да намали риска от инфекция, тъй като огнища на генитален херпес могат да възникнат и в областите, които не са обхванати от презерватива.

Трябва много да се внимава при установен генитален херпес по време на бременност. Това е така, защото при активната фаза и последвало нормално раждане е налице реална опасност от заразяване на бебето.

Развитието на HSV-инфекция при новороденото води до тежки увреждания на вътрешните органи и ЦНС и рядко има благоприятен изход. Предаването на инфекцията най-често става в хода на раждането, но макар и рядко е възможно да настъпи и по време на интраутеринното развитие на плода.

Смята се, че най-висок риск за новороденото е налице при проявена първична инфекция с херпес вирус през последния триместър на бременността, и то най-вече около периода на раждането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest