Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Нечувано! Алцхаймер е заразна болест?

Нечувано! Алцхаймер е заразна болест?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Алцхаймер
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Болестта на Алцхаймер представлява прогресивно мозъчно нарушение. То причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Симптомите на Алцхаймер се развиват бавно и се влошават с времето. Установено е, че заболяването е следствие на загиването на голям брой нервни клетки, което води до прекъсване на предаването на сигнали в мозъка. С времето болестта води до промени в настроението, поява на агресия, загуба на памет, трудности при общуване, затруднен говор и невъзможност за изпълнение дори на елементарни действия.

За съжаление до момента няма открит начин за лечение на болестта и Алцхаймер води до фатален край. За момента съществуват само някои методи и медикаменти за забавяне на развитието на болестта, особено ако тя бъде диагностицирана в ранен стадий.

Ново откритие във връзка с болестта на Алцхаймер притесни научния свят. Оказва се, че най-разпространената форма на деменция, която води до развитие на болестта, може да се окаже заразна. Според учените тя се предава от човек на човек чрез заразени хирургически инструменти при операция в болница, при преливане на кръв или различни стоматологични процедури.

Джон Колиндж, професор по неврология към Юнивърсити колидж в Лондон и неговият екип британски учени обясняват, че няма данни, че самата болест на Алцхаймер е заразна. Те обаче смятат, че различни медицински процедури, които се осъществяват със заразени инструменти, водят до натрупване на амилоидни протеини в организма, които са прекият предвестник на тежкото заболяване.

Доктори

До момента се смяташе, че болестта на Алцхаймер се проявява в следствие на напредналата възраст и само отчасти се дължи на генетично въздействие. Новото откритие обаче свидетелства, че предвестниците на болестта на Алцхаймер - микроскопичните молекули на амилоидните протеини, могат да се предават от човек на човек. Тези резултати са доста притеснителни.

Учените са категорични, че са нужни още редица изследвания, които да позволят по-добре да се разберат пътищата за развитие на деменцията. Това, от своя страна, ще помогне на медици и експерти да открият начин за справяне със състоянието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest