ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Основни типове млека за кърмачета

Основни типове млека за кърмачета

Бебе с Мляко
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

На много майки им се налага да си зададат въпроса какви са алтернативните млека, с които да хранят своето бебе, ако нямат кърма или поради някакви други причини не могат да кърмят.

Тук е моментът да се спомене, че колкото и да е напреднала науката, все още не е измислено мляко, което напълно да съответства на истинското майчино мляко и неговите ценни съставки, но все пак има и добри алтернативи, осигуряващи на бебетата пълноценно развитие. Ето кои са основните типове млека за кърмачета и какво е важно да знаете за тях:

1. Млека на основата на краве мляко, които преминават специална технична обработка, която да ги направи сходни на майчината кърма. Те са предпочитани от болшинството майки, които нямат възможност да кърмят, тъй като осигуряват на мъничето добро храносмилане и усвояване на храната.

Има специални млека за кърмачета, които са подходящи за бебета до 6-месечна възраст и преходни млека, които са за кърмачета над 6-месечна възраст. Първите са известни и като млека за кърмачета, а вторите като преходни млека.

Бебешко Шише

2. Специални млека за бебета, които имат алергична реакция към някои от хранителните съставки на обикновените млека. При тях въглехидратите или протеините са заменени от алтернативни варианти в зависимост от това към какво има непоносимост кърмачето.

В повечето случаи бебетата проявяват непоносимост към лактозата на кравето мляко. Съществуват и хипоалергенни млека за кърмачета, които са с протеинови хидролизати.

3. Краве мляко, което не се препоръчва от педиатрите, но в много страни продължава да се използва като заместител на майчината кърма.

Истината е, че то не е толкова богато на веществата, необходими за кърмачето и има доста по-различен състав от майчината кърма. Доказано е, че бебетата, хранени с обикновено краве мляко страдат често от анемия и др. тежки болести.

4. Млека на основата на соя, които са алтернативен вариант при бебета, имащи алергия към лактозата на млеката на основата на краве мляко. За съжаление и при тях често се срещат алергични реакции, което налага преминаването към специализираните млека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest