ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Нарушения при храненето на бебето

Нарушения при храненето на бебето

Плачещо Бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Мнозина родители са силно притеснени, когато бебето им започне да връща храна или да има колики. В повечето случаи това са съвсем естествени прояви на новороденото, но в същото време е добре да сте по-добре запознати с храносмилателните нарушения на Вашето мъниче и да знаете как да реагирате ако то започне да повръща или да се гърчи от болки в коремчето. Ето какво е важно да знаете:

1. Връщането на храната е естествен процес при бебетата когато става въпрос за връщането на около 2- 3 ч. л. мляко или кърма. В такива случаи бебето обикновено просто е по-лакомо или пък прекалено мързеливо, за да може да си изяде цялата храна наведнъж.

2. Когато храните мъничето си, имайте предвид, че поне 30 мин. след храната не е добре да го раздвижвате, включително и ако се налага да му смените памперса, а по време на храненето и след това трябва да му помогнете да се оригне, като го изправите с лице към Вас и внимателно го придържате.

3. Ако бебето започне да повръща, също не изпадайте веднага в паника. Това може да се дължи на прехранване, но ако повръщането продължава и през следващите 12 часа е добре да информирате педиатъра си, тъй като може да става въпрос и за вирусно заболяване или бактериална инфекция.

Хранене на бебе

4. Коликите са естествено срещано състояние при всяко 3-то бебе и начина, по който то ги изкарва е строго индивидуален. Повечето лекари са на мнение, че естествено хранените кърмачета страдат по-малко и за по-кратък период от време в сравнение с бебетата, които са на изкуствено мляко.

И в двата случая обаче има начини да облекчите болката. Преди да се насочите към медицинските препарати, пробвайте да обърнете бебето по коремче върху коленете си, за да може да се затопли и нежно го масажирайте по гръбчето. Също така можете да масажирате бебешкото стомахче с леки кръгови движения в посока на часовниковата стрелка.

5. Често срещани храносмилателни нарушения са диарията и запекът, като за запек можем да говорим, ако бебето не се е изхождало повече от 48 часа. Ако вече то е преминало на плодови пюрета, най-добре е да пробвате с пюрета от круши, сини сливи и други плодове, които имат разхлабващ ефект.

С диарията трябва повече да се внимава, защото бебето може да се обезводни. Ако наистина сте притеснени, най-добре се консултирайте с педиатъра си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest