Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Съвети при избора на храни за малките деца

Съвети при избора на храни за малките деца

Дете се храни

Малките деца са огромна радост за всеки родител, но изискват и постоянни грижи. От особено значение за развитието и растежа им е това с какво се хранят.

А това важи изключително много за нашето съвремие, когато по магазините продават всякакви храни, пълни с консерванти, оцветители и други вредни добавки, които в същото време привличат като магнит малчуганите. Ето защо е важно да знаете какви храни трябва да консумират малките деца, които да са безвредни за тяхното здраве:

1. Не давайте месни полуфабрикати и колбаси на детето си преди 3- годишна възраст, защото те съдържат много скрити мазнини, прекомерно количество сол и консерванти.

2. Препоръчително е до 3-годишна възраст да давате на мъничето си бял хляб, като същевременно не забравяте, че приемът на тестени изделия трябва да бъде ограничен, за да не се стигне до затлъстяване.

3. Яйцата трябва да бъдат консумирани редовно, но внимавайте с тях, ако детето е склонно към алергии. Освен това винаги ги закупувайте от сигурен източник и ги варете не по-малко от 12 мин.

4. Добре е варивата да бъдат включени в детското меню след 1. 5-годишна възраст, тъй като макар и изключително полезни, те предизвикват газове. Изключение прави лещата, която има по-нежна целулоза.

5. Рибата трябва редовно да бъде включена в детското меню поради високото съдържание на омега- 3 полиненаситени мастни киселини и лесното ѝ усвояване от организма. Препоръчително е да се набляга на морската риба като хек, треска и сьомга. Внимавайте с рибата, единствено ако детето Ви е склонно към алергии.

Дете

6. Макар и домашно приготвени, туршиите и киселите краставички не се препоръчват в ранната детска възраст, тъй като обикновено съдържат много консерванти и сол.

7. Не забравяйте, че месото е основен източник на протеини, поради което трябва редовно да присъства в менюто. Избягвайте тлъстите и солени меса и наблегнете на пилешко, заешко и пуешко. Телешкото също е много полезно, но трябва да се внимава при деца, склонни към алергии.

8. Плодове и зеленчуци трябва да се консумират ежедневно, за предпочитане сурови. Те са най-богатият източник на витамини и други ценни вещества, осигуряващи пълноценното развитие на Вашето малко съкровище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest