ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да се грижим за зъбките на децата

Как да се грижим за зъбките на децата

Миене на зъбки
Лампа с проектор дъга и за деца
Практичен аксесоар за вашия дом:
Лампа с проектор дъга и за деца
25.00 лв.
Виж ››

Поникването на първите детски зъбки е голямо събитие в семейството, което за съжаление е доста болезнено за малкото съкровище. Често това е свързано с общо неразположение, изразяващо се в неспокойствие, хрема, подкашляне, а понякога и вдигане на висока температура. Ето защо е добре да сте информирани за никненето на детските зъбчета и как да се грижите за тях:

1. Първите зъбчета, които поникват, обикновено са долните предни, следвани от горните предни. Това става най-често през периода до 10-месечна възраст, но е строго индивидуално за всяко мъниче. Дори детето да стане на 11 месеца и все още да няма поникнали зъбки, не се притеснявайте- има деца, чиито зъбки поникват чак след първата годинка, както има и деца, които се раждат със зъби.

2. До около 30-месечна възраст детето ще има в устата си цели 20 зъбки, които задължително изискват голямо внимание от страна на родителя.

3. Когато никнат зъбките и детето освен че започва да кашля и да подсмърча, вдигне и температура над 38 градуса, най-добре се консултирайте с Вашия педиатър, тъй като в случая може да става въпрос за някаква вирусна или бактериална инфекция.

4. След като поникнат първите зъбки, повечето педиатри съветват родителите те да бъдат мити не с бебешка четка за зъби, а със специален силиконов накрайник, който обикновено се продава заедно с детската паста за зъби. Преминаването към четка за зъби трябва да стане едва след като зъбките станат над 10 на брой.

зъбки

5. Избирайте качествена четка за зъби за детето Ви, която да е със средна твърдост. Отначало ще трябва Вие да миете детските зъбки, но с времето почнете да показвате на детето си как само да се мие, като му помагате да се научи как правилно да движи четката.

6. Винаги измивайте четката след всяко използване и закупувайте нова на всеки 3 месеца. Постарайте се тя да има атрактивен вид, за да може детето да се радва на ритуала на миенето на зъби.

7. Зъбите трябва задължително да се мият сутрин и вечер, а най-добре след всяко хранене. Продължителността на миенето трябва да е около 3 мин. За да се отмерва времето в магазините вече продават и специални часовници, които можете да държите заедно с четката и пастата за зъби на детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest