ezine.bg»Статии»Мода»Модни Съвети»Как да удължим живота на любимите си дрехи

Как да удължим живота на любимите си дрехи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k451
Дрехи
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Днес навсякъде могат да бъдат открити евтини дрехи масова изработка, които не изкарват и един сезон. Въпреки това някои хора държат на стилното облекло и носят дрехите си с години. Това е напълно възможно, стига да залагаме на качествени дрехи и да знаем как да се грижим за тях, за да ги запазим за по-дълго.

Ако сте сред хората със собствен стил, то най-вероятно притежавате дрехи от години, на които държите. Те се нуждаят от грижа, за да бъдат до нас възможно най-дълго. Ето основните стъпки към това:

Перете естествените тъкани на ръка. Ако дрехата е 100% кашмир, вълна или коприна, тя трябва да се пере само и единствено на ръка. Не я мачкайте или стискайте – тези дрехи се сушат и съхраняват на закачалка.

Винаги четете етикетите. Там най-точно са обозначени основните грижи, които трябва да полагате за вашата дреха. Обърнете внимание на всички инструкции – за пране, сушене, гладене и избелване.

Обработвайте петната възможно най-бързо. Имайте предвид, че колкото повече седи петното върху дрехата, толкова по-трудно ще се махне. А ако я изперете, без да сте му отделили внимание, то ще остане като леке.

Дрехи

Имайте предвид и че памучните и цветни тъкани са най-чувствителни към потта, която се отделя под мишниците. В нея има сол, която може да ги увреди трайно. Когато обработвате петното, отново погледнете етикета.

Ако все пак на любимата ви дреха остане петно, не бързайте да я изхвърляте. Има много варианти да я спасите – декоративна кръпка, пайети или мъниста са добро решение.

Когато дрехата е непоправимо подредена, то качественият материал може да се използва за направата на нещо друго. Има много идеи в интернет за това как от стар панталон или блуза може да си направите потник или чанта например.

Съхранението на качествените дрехи е от решаващо значение за техния дълъг живот. Добре е да се държат на закачалки. Когато ги прибирате в края на сезона пък, то те трябва да са чисти, но не и гладени.

Най-удачният вариант са вакуумните торбички. Те се сгъват внимателно, за да не се намачкат дрехите, и се прибират в тъмни шкафове. Палтата и вълнените дрехи се съхраняват в калъфи на закачалка.

Обувките също трябва да се съхраняват правилно. Ботушите трябва да се натъпкват с вестник в бомбето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest