ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»За какво да даваме парите си, за да сме щастливи?

За какво да даваме парите си, за да сме щастливи?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
За какво да даваме парите си, за да сме щастливи?

Ново проучване показва, че парите всъщност могат да ни направят много по-щастливи, ако знаем за какво да ги харчим.

Специалисти от националното статистическо управление на Великобритания са провели едногодишно изследване сред жителите на Обединеното кралство. Участниците трябвало да отговарят на всякакви въпроси относно финансите и навиците си, както и такива за удовлетвореността от живота и самочувствието.

Данните от доклада сочат, че при хората с достатъчно парични средства, стресът е в много по-ниски нива от останалите. Тези, които не разполагат с нужното, страдат от чувството, че са се провалили в живота и попадат в близки до тревожните нива на стрес.

Резултатите също така показват и нещо интересно. Оказва се, че харченето на пари за различни неща носи различни усещания. Така например, закупуването на автомобили, недвижима собственост или придобиването на големи суми пари, не носят кой знае каква радост.

Също така, даването на пари за неща, които са с цел да дразнят останалите, носят само привидно удовлетворение. Истинско щастие обаче изпитва човек, когато придобие мебел, електронна вещ или устройство, както и нещо малко, но ценно за него. Подобни покупки носят неподправено чувство за сигурност.

Причината за пазаруването е също толкова важна, колкото е важна и самата покупка. Установено е обаче, че мотивацията за определена стока може както да увеличи щастието, така и да ни направи нещастни. От особена важност е вътрешната нагласа.

Изводът на учените е, че най-щастливи се чувстваме, когато харчим пари за неща, които не са от първа необходимост. Наскоро учени от Университетския колеж в Лондон пък установиха, че човек е най-щастлив, когато нещо в живота му върви по-добре от очакваното. Когато нещата следват своят естествен път и са просто наред, той не изпитва подобно чувство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest