ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защо напълняваме в корема?

Защо напълняваме в корема?

Пълен корем
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Въпреки че мастната тъкан се натрупва по цялото тяло, има специални зони, където се събира в по-големи количества, например в областта на корема.

Много жени се опитват да свалят излишните килограми около талията, правейки стотици коремни преси и строги хранителни режими. Ето и основните причини за пълнеене точно в тази зона, които биха ви помогнали да разгадаете по-добре тялото си и да му дадете това, от което наистина има нужда.

Една от основните причини несъмнено е хормоналният дисбаланс. Когато някои хормони не се намират в нормалните си концентрации, създават дисбаланс и тялото започва да трупа мазнини в коремната област.

Има два съществени причинителя на такава ситуация: синдром на поликистозните яйчници и менопауза. В последния случай естрогенът намалява, поради което се увеличава мастната тъкан. При мъжете също може да се предизвика напълняване поради хормонален дисбаланс.

Случвало ли ви се е да спазвате стриктна диета и въпреки всички усилия да отслабвате само в областта на ханша и бедрата?

Напълняване в Корема

Това се получава, когато в менюто липсват храни, източник на протеини, каквито са месото, рибата, млечните продукти. Това влошава метаболизма и води до натрупване на излишни килограми около коремчето.

Освен това, белият хляб е добре да се избягва, но ръженият и пълнозърнестият задължително трябва да присъстват, за да регулират нивата на инсулина и да не допускат натрупване на коремни мазнини.

Има теория, според която калориите от алкохола се обработват директно от черния дроб, затова се превръщат в мазнини именно в тази част на тялото. Освен това, алкохолът повишава апетита и ни кара да ядем повече.

Разбира се, най-важно е да знаете, че тялото функционира най-правилно, когато е отпочинало. Ако сънят не ви достига, организмът преминава в ниво на психологичен стрес и по биохимичен път започва да трупа килограми в коремната област.

Симптомите, на които може би не обръщате достатъчно внимание, са непрекъсната или честа умора, недостиг на енергия, лесна уморяемост, раздразнителност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest