ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Отказ от ваксинация - ползи и рискове

Отказ от ваксинация - ползи и рискове

Ваксини
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Законът за здравето въвежда принципа за задължителните имунизации, с цел предпазване на населението от заразни болести. Освен в България, задължителни планови имунизации има в още осем европейски държави, като в други осемнадесет плановите имунизации не са задължителни.

Извън строго професионалните медицински спорове относно ползата или вредата от задължителните имунизации, в последните години общественото внимание е привлечено от дебата задължение или право е извършването на имунизация. Предвид възможните нежелани реакции, родителите смятат, че поставянето на ваксини крие повече рискове от колкото ползи.

В интерес на истината, имунизацията може да бъде пасивна – чрез преболедуване от една инфекциозна болест. В този случай също се изработва имунитет срещу болестта. За сметка на това, ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми.

Ваксината против рак на маточната шийка не е част от имунизационния календар, поради това жените и младите момичета не могат да бъдат задължавани да се ваксинират с нея. За сметка на това, детските задължителни ваксини са доста разнообразни – против туберкулоза, хепатит, тетанус, пневмококи, рубеола и т.н.

бебе

Много родители не желаят да подлагат децата си на задължителни имунизации поради най-различни съображения. Разбира се, не можем да изберем дали да се имунизираме или не, но ако не го направим, това ще доведе до административно наказание и други ограничаващи ни санкции. Освен юридическите последици има риск от възникването на сериозни заболявания при хора, които не са имунизирани, а това само по себе си води до риск за общественото здраве.

Друга неприятна последица от отказа от ваксиниране е спирането на месечните помощи за отглеждане на дете. Освен това, трябва да сте наясно, че задължителен документ за прием в детски градини е този, издаден от личния лекар и съдържащ информация, че на детето са извършени всички задължителни имунизации до този момент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest