ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо храносмилателните ензими са незаменими

Защо храносмилателните ензими са незаменими

Стомах
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Всеки е чувал, че лошото храносмилане е вредно за нашето здраве и води до главоболие, киселини в стомаха, неспособност за концентрация, лош дъх, диария или запек, алергии и още много други форми на дискомфорт. При последните научни проучвания става ясно, че той често се дължи на липсата на достатъчно храносмилателни ензими, които са от жизненоважно значение за човешкия организъм.

Всички те действат заедно и липсата дори и на един ензим би довел до лошо храносмилане, като гореизброените последствия от това са само леките неразположения. Ето кои са 7-те най-важни храносмилателни ензима и в кои продукти се намират веществата, които те разграждат:

1. Амилаза

Този ензим разгражда скорбялата и гликогена и способства за превръщането им в глюкоза, която отговаря за храните, които ни даряват с енергия. Амилазата разгражда веществата, които се съдържат в брашнените и житните продукти, в картофите, в морковите, кестените и др.

2. Алфа- галактозидаза

Казано съвсем научно този ензим разгражда стахиоза, рафиноза и вербаскоза или в превод- сложните въглехидрати. Той не се произвежда от организма и трябва да се набавя отвън, защото в противен случай когато консумирате зелеви или бобови храни, например, те ще преминат в дебелото черво, а не в тънките черва, където им е мястото. Това автоматично води до лошо храносмилане, а то до отделянето на лошо миришещи газове.

3. Бромелаин

Ядене на Боб

Бромелаинът разгражда протеините и разгражда веществата, които се срещат с месата и месните продукти, млякото и млечните продукти, рибата, яйцата и др. Той също не се произвежда от организма и трябва да бъде набавен отвън.

4. Лактаза

Тя разгражда лактозата, която се среща в млечните продукти и дефицитът ѝ води до същите последствия като липсата на алфа-галактозидазата.

5. Липаза

Разгражда мазнините, които се срещат предимно в тлъстите меса и риби, маслата, суровите ядки и др.

6. Протеаза

Главният ензим, разграждащ белтъчините, които се съдържат в млеката и млечните продукти, във фъстъците, бобовите растения и др. Той също така спомага за изграждането на имунните тела, хемоглобин, кръвна плазма и т. н.

7. Целулаза

Този ензим, който не се произвежда от тялото, а се набавя от суровите храни, спомага за разграждането на целулозата, която се съдържа във всички плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest