ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какви са симптомите на хипервитаминоза?

Какви са симптомите на хипервитаминоза?

Витамини
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Витамините са необходим и незаменим спътник на доброто здраве. Но тяхната употреба трябва да съответства на потребностите на всеки отделен организъм. Прекаленото и неконтролируемо приемане на витамини може да предизвика тежко заболяване, наречено хипервитаминоза.

Според направени проучвания, витамините са най-широко разпространеното средство за самолечение. Малко хора не се консултират с лекар преди да започнат прием на каквито и да е хранителни добавки.

Липсата на контрол от страна на специалист е основната причина за често предозиране и прием за прекалено дълъг период от време. Препоръчително е синтетичните витамини да се прилагат при определени показания и след консултация със специалист.

Изключително лесно е организмът да се пренасити с витамин А, особено ако човек е страстен почитател на яйцата, маслото, мазната риба, морските дарове.

Хората, които са изпаднали в подобна неприятна ситуация, могат лесно да бъдат разпознати по няколко явни симптома - те стават раздразнителни, вяли, апетитът изчезва, постоянно им се спи. Не е изключено да се покачи температурата и да започне повръщане.

Болка в стомаха при хипервитаминоза

В случай на злоупотреба с витамини от групата В са възможни главоболие, болки в корема, прилошаване, зачервяване и парене по кожата на шията и лицето. Ако прекратите приема на препарата, тези признаци скоро ще изчезнат.

При възникване на хронична хипервитаминоза към тези симптоми се добавят нарушен сън, учестено сърцебиене, повишена възбудимост и дори гърчове.

При интоксикация със синтетичен витамин D е възможно понижаване на апетита, слабост, мускулни болки, болки в ставите, нарушена работа на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

В случай на хронична хипервитаминоза организмът не реагира веднага, а след месец или месец и половина. Първите прояви са липса на апетит и значителна загуба на тегло.

Витамин С доскоро се смяташе за напълно безопасен, дори и приеман в дози, надвишаващи препоръчителните. Наблюденията, направени през последните години сочат, че злоупотребата с витамин С води до сериозни здравословни проблеми.

Предозирането с витамина причинява нарушение в обмяната на веществата, анемия, чернодробно увреждане, проблеми по време на бременност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest