ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Предпазни мерки при стенокардия

Предпазни мерки при стенокардия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190298
Стенокардия
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Стенокардията представлява болезнено състояние в областта на гърдите, придружено от задух, замайване, безпокойство и потене. За да се предпазите от стенокардия или от получаването на повторни вече пристъпи, трябва да сте наясно какво точно предразполага към заболяването.

Според специалистите сред рисковите фактори, водещи до стенокардия, са тютюнопушенето, заседналият начин на живот, злоупотребата с наркотични вещества и алкохол, неправилното хранене, силните емоции.

Ето защо трябва сериозно да осмислите вредните си навици и начина си на живот. Ако в действителност се залежавате и рядко ходите пеша, трябва да станете по-активни. Специалистите са единодушни, че редовното и умерено физическо натоварване не само предпазва от стенокардия, но и намалява честотата на пристъпите при хора, които вече с се сблъскали с неприятното състояние.

Опитайте се да се откажете от цигарите или поне да намалите тяхното количество. Оказва се, че никотинът може да допринесе за появата на заболяването, а също така и да обостри неговите симптоми. По тази причина лекарите съветват пациентите не само да откажат цигарите, но и да избягват места, които са задимени.

Кафето и всички енергизиращи напитки не са по-малко опасни от цигарите. Така че и тези питиета трябва да бъдат намалени, ако не спрени изцяло. Същото се отнася и за алкохола.

Пушенето е рисков фактор за стенокардия

Поддържането на здравословно тегло също е от голямо значение. Ако забелязвате, че вашите килограми ви карат да се изморявате бързо или ви правят трудно подвижни, намерете начин да редуцирате теглото си. За целта започнете да се движите регулярно, но пък и внимавайте да не прекалите с натоварването.

Намерете начин да овладявате емоциите си. За целта можете да се захванете с йога. Така ще си доставите нужната порция движение, а също така ще заучите практики за по-лесно успокояване и освобождаване от стреса.

Обърнете внимание и на менюто си. Забравете за мазните и пържените храни и наблегнете на обилното хранете с растителна храна. Избягвайте бекона, червеното месо и фаст фууда.

Ако вегетарианската диета съвсем не е по вкуса ви, заменете мазните мръвки с пилешко и пуешко месо. Наблегнете на рибата и морските дарове. Изключете вафлите, шоколадите и бисквитите. Преминете на домашни диетични сладкиши и най-вече на жива и свежа храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest