ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лесни домашни упражнения при артрит

Лесни домашни упражнения при артрит

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190337
Артрит

С термина артрит се обозначават група от заболявания, които засягат ставите по цялото тяло. За да противодействате на болестта, а и за да намалите силната болка и деформацията на ставите, започнете да изпълнявате упражнения, докато сте у дома.

Според кинезитерапевтите именно правилното раздвижване може да пребори схващането и да намали дискомфорта. Ето и няколко изключително лесни за изпълнения движения, с които да атакувате артрита:

1. Отпуснете китката си и изпънете всички пръсти, така че да са на една линия. Свийте едновременно палеца и показалеца, така че докосвайки се, да образуват буквата О. Задръжте двата пръста в това положение няколко секунди. Отпуснете за миг и направете същото упражнение с палеца и средния пръст. Довършете комплекса и с останалите си пръсти. Когато приключите с едната ръка, преминете на следващата;

2. Изпънете всички пръсти на ръката и ги съберете един до друг. Задръжте така няколко секунди, след което свийте пръстите в юмрук. Повторете упражнението 15 пъти с едната ръка и после още толкова и с другата.

3. Седнете на стола и отпуснете краката си. Стъпете едновременно на двете си пети и завъртете предната част на ходилата първо наляво, а после и надясно. Повторете упражнението 20 пъти;

4. Не бързайте да ставате от стола, а преминете към следващото упражнение. Изпънете едното ходило и леко го повдигнете във въздуха. Започнете да рисувате въображаеми кръгове с пръстите на краката си. Опитайте няколко пъти първо в едната посока, а след това и в противоположната. Повторете всичко и с другия крак;

5. Докато сте все още на стола, повдигнете петите си и се опрете на пръстите. Започнете да въртите ходилата наляво-надясно. Направете го 15-20 пъти и починете.

6. Обърнете внимание и на коленните стави. Докато седите на стола, опънете единия крак и се опитайте да го вдигнете на нивото на седалището си. Задръжте го във въздуха 5-6 секунди, след което отново отпуснете до другия. Извършете упражнението 15 пъти с левия крак и 15 пъти с десния.

7. Изправете се от стола и разперете ръце в страни, така че тялото ви да образува буквата Т. Задръжте горните крайници така няколко секунди, след което ги свийте в лактите и прилепете китките към гърдите си. Задръжте ръцете си така броени секунди и пак ги разперете. Изпълнете упражнението 10 пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest