ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Как да си направим лавандулово масло

Как да си направим лавандулово масло

Лавандулово масло
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Лавандуловото масло се прилага обикновено външно, самостоятелно или в съчетание с други етерични и растителни масла. Несъмнено, едно от най-важните и използвани в практиката свойства на лавандуловото масло е неговото силно антибактериално действие.

Разбира се, този природен лек върши чудесна работа и при облекчаване на безсъние, депресия, безпокойство и стрес. Ще бъдете очаровани и от потенциала на лавандуловото масло в борбата с гъбичните и кожни инфекции.

По принцип лавандуловото масло се получава чрез парна дестилация на цъфтящите съцветия на лавандуловия стрък. То има прозрачен жълтозелен цвят и силен, наситен аромат, който слабо се различава от този на цветовете.

За съжаление, никога не можем да бъдем сигурни колко химични съставки се съдържат в едно малко шишенце от благоуханната течност. В случай, че искате да сте сигурни в качеството на вашето лавандулово масло, препоръчваме ви да запретнете ръкави и да си го направите сами.

Необходими са ви: изсушени лавандулови цветчета, зехтин или в краен случай минерално масло, буркан, марли и няколко стъклени бутилки.

Масло от Лавандула

В чистия и напълно сух буркан поставете цветовете, като се стараете те да запълнят целия съд. Налейте зехтин, докато напълно покриете лавандулата. След това поставете буркана на слънчево място и се запасете с достатъчно търпение. Процесът отнема между 3 и 6 седмици. През това време слънчевата светлина извлича маслото от цветята.

Когато изтекат седмиците за „производство”, идва ред на последната част. Внимателно прецедете течността през марля и я преместете в тъмна стъклена бутилка.

Можете да използвате и малки шишенца с дозатор за по-голямо удобство. Съветваме ви да не правите особено големи количества от домашното лавандулово масло, защото поради липсата на химически стабилизатори, то гранясва бързо.

Не забравяйте, че 4-5 капки масло върху парче дърво, ще отстранят молците от вашия гардероб и приятно ще ароматизират дрехите и спалното бельо.

Мравките също не понасят тази миризма, така че съвсем спокойно можете да използвате вашето домашно масло и за битови нужди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest