Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Горим мазнини със стимулация на нервите

Горим мазнини със стимулация на нервите

Отслабване

Революционен метод за отслабване изобретиха португалски учени. Те откриха, че при нарочно активизиране на няколко специфични нерва, намиращи се под и в мастната тъкан, успешно се стимулират мастните клетки да се разградят, което води до бързо изгаряне на мазнини.

Получените от нас резултати дават нова надежда за това, че можем да се борим с проблема за намаляване на чувствителността на мозъка на някои хора към лептина, което е една от причините за напълняването. Също така това откритие ни позволи да разберем как този хормон управлява изгарянето на мазнините в нормални ситуации, заяви водещият на революционното изследване Ана Домингош от Института по неврология към Държавния университет в Порто.

В днешно време много учени се опитват да изобретят по-лесен метод за сваляне на излишните килограми. Понякога биват представяни добри резултатите, в други случаи изследванията стигат до задънена улица. Повечето изследвания са насочени към хормоните. Целта е чрез тяхната стимулация да се излъже мозъкът, че тялото е получило достатъчно количество енергия.

Домингош обяснява, че един от тези хормони е лептинът – вещество, едновременно играещо ролята на хормон на глада и своеобразен датчик за мазнините, който сигнализира мозъка за необходимостта да се повиши или намали масата на мастните тъкани.

Неврони

Учените отлично са знаели за функцията на този хормон, но не как той действа върху организма. Наблюдавайки работата му върху мишки, Домингош и нейните колеги са разкрили две необичайни неща, които позволяват директно да се управлява процесът на изгаряне на калориите в организма.

Първото от тях било, че мастната тъкан съдържала голямо количество нервни влакна. Те, от своя страна, давали реакция с лептина, който изпращал сигнали до мозъка. При пълните хора предаването на този сигнал е нарушено и мозъкът не връща обратно сигнал, който би принудил тези лептинови неврони да изпускат молекулата, заставяща мастните тъкани да разлагат мазнините. Експериментът на португалските биолози е показал, че това може да се направи принудително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest