Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Да се не надяваш: Отказваме тютюна с леки цигари!

Да се не надяваш: Отказваме тютюна с леки цигари!

Отказване на цигари

Искате ли да се откажат от пушенето? Шансовете ви ще са много по-големи, ако преди поредния опит преминете на така наречените леки, ултра леки или цигари с ниско съдържание на катран.

Наскоро публикувано проучване на група експерти от университета в Минесота е установило, че пушачите, които пушат леки цигари, успяват да се откачат от вредния навик много по-успешно в сравнение с тези, които пушат тежки тютюни.

Учените уточнили, след като публикували изследването, че леките и ултра леките цигари са също толкова вредни като останалите цигари. Специалистите дори признават, че леките цигари до голяма степен са още по-опасни, защото дълбокото вдишване на дима поради естеството им води до сърдечно-съдови заболявания и рак на белите дробове.

Пушачите, които обаче преминават от тежки към леки цигари, имат вероятността да спрат с пушенето въобще, стига наистина да го пожелаят. Изследването е установило, че успешното прекратяване на вредния навик се забелязва при 65 процента от случаите.

Открихме, че преминаването по някаква здравословна причина към така наречените по-леки цигари не носи големи шансове за успешно отказване на цигарите. Ако пушач е решил да откаже цигарите и се спре на леките цигари, тогава той почти със сигурност ще ги откаже, казва професор Хилари Тиндъл, ръководещ екип изследователи, правещи изследването.

Цигари

Тиндъл и колегите ѝ анализирали данните от проучване на пушачите, спонсорирано от Американския национален институт за рака. В проучванията взели участие близо 5 хиляди души на възраст над 18 години. Всички те били активни пушачи и нямали намерение да се отказват от вредния навик. Доброволците били разделени на няколко групи.

В продължение на 6 седмици те били наблюдавани. На една част от тях им били дадени цигарите, които обикновено купували. Останалите, разделени на 6 групи, получили папироси с по-ниско съдържание на никотин - от 15, 4 до 0.4 мл на грам тютюн. Към края на експеримента се оказало, че тези, които пушили по-леки цигари, значително намалили броя на изпушените.

Това касаело пушачите на късове с 2, 4, 1, 3 или 0.4 мл никотин на грам. Освен това въпросните любители на тютюна намалили степента на никотиновата си зависимост. Учените предполагат, че леките цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния си навик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest