ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Първа помощ при хипертонична криза

Първа помощ при хипертонична криза

Сърдечна криза

Един на всеки трима, имащ проблеми със сърцето, бива диагностициран, че има хипертонична криза. Задълбочаването на това заболяване може да доведе до много сериозно увреждане на сърцето, централната нервна система и по-големите кръвоносни съдове. Точно и поради тези причини при появата на кризата е необходимо да се предприемат незабавни мерки и да се даде първа помощ.

Ето какво трябва да направите, ако получите хипертонична криза:

Първото и най-важното условие е да не изпадате в паника. Налягането в артериите се влияе до голяма степен от нервната система. Точно и затова трябва да запазите спокойствие.

Избягвайте резките движения, защото в такова състояние те водят до болка в областта на гърдите и световъртеж. Ако кризата е малка и нямате особени оплаквания, бъдете спокойни, каквото и да показва апаратът за кръвно.

За сваляне на артериалното налягане при някои пациенти са достатъчни ниски дози лекарства, а при други трябват високи дози от много медикаменти. Затова е най-добре да се обадите на лекар - кардиолог или семейния лекар, който познава състоянието ви.

Проблеми със сърцето

В никакъв случай не ползвайте диуретици (например фурантрил) за сваляне на артериалното налягане, освен ако вашият лекар изрично не ви е накарал. Обикновено хипертоничната криза се дължи на обезводняване, което от своя страна причинява спазъм на кръвоносните съдове. Самите диуретици водят до обезводняване и причиняват хипертонията.

Не ползвайте и бета-блокери. Тяхното действие е бавно, а когато се вземат венозно, не оказват никакво влияние за спадането на налягането.

Уместни за приложение са ACE-инхибиторите. Те, освен че са лекарства за сваляне на артериалното налягане, лекуват и сърдечната недостатъчност - едно от най-честите усложнения на хипертонията и последвалата я хипертонична криза.

В повечето случаи бързата реакция и запазеното спокойствие спомагат за отминаването на кризата. Ако обаче състоянието не се подобри, веднага се обадете на лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest