ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Дребните жестове борят стреса

Дребните жестове борят стреса

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Жестове
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-20%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
22.50 лв.
Виж ››

Любезните жестове към околните се отразяват положително на настроението ни. Това ни помага да се справим с натрупаното напрежение и ни спасява от стреса.

Правете дребни жестове на любезност към околните – помогнете на старата дама да пресече улицата, помогнете на съседката с торбите, задръжте вратата на асансьора – всичко това ще ви помогне да се преборите със стреса. Колкото повече добрини правите, толкова по-добре се чувствате.

Положителните жестове се отразяват на настроението. През деня повечето хора събират негативни емоции, настроението и психичното им състояние е лошо и се чувстват доста напрегнати.

Стрес

Учените са направили опит с 77 доброволци на възраст от 18 до 44 г. Всеки от тях трябвало две седмици да записва всички стресиращи събития от деня си. Те описвали как това ги карало да се чувстват, както и дали са правили дори най-малки мили жестове към близки и непознати.

Резултатите показали, че когато помагали на другите, те всъщност помагали на себе си. Жестовете повишават настроението и то измества фокуса от стреса и натрупаното напрежение през деня.

Освен подобреното им настроение се оказало, че и хората на които са помогнали, са се почувствали по-добре. Повече от половината от тях изказали благодарността и на свой ред си поставили за цел да направят нещо добро. Кръгът се завърта и когато направите нещо добро на някого - в крайна сметка то ще се върне при вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest