ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Разхлабване с народни средства при децата

Разхлабване с народни средства при децата

Тиква
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Малките и по-големите деца често страдат от запек или от т. нар ленив стомах. Преди да се насочите обаче към близката аптека в търсене на подходящи медикаменти за разхлабване, е добре да пробвате първо изпитаните народни средства.

По този начин ще избегнете приемането на лекарства, които освен че съдържат в себе си много химически добавки, натоварват допълнително и работата на черния дроб.

Сред т. нар. бабини илачи съществуват редица билки, които действат изключително ефективно срещу запек, но ако не сте опитен билкар, е по-добре да пробвате първо с плодове и зеленчуци, които са богати на целулоза и имат разхлабващ ефект. Много добре действа и прясното мляко, особено ако е смесено с отвара от овесени ядки или с други богати на фибри продукти.

Ето какво можете да давате на детето си, ако то страда от запек:

Тиква - От векове се използва като разхлабително средство и то много успешно. Може да бъде предлагана сурова или печена, под формата на сок или в супи и яхнии.

Слива - В този случай не бъркайте зелените джанки със сладките сини сливи, защото първите не се понасят добре от стомаха. Сините сливи, от своя страна, са класическо средство, което се прилага успешно при ленив стомах, и могат да бъдат консумирани както пресни, така и изсушени.

Грозде

Грозде - То също се прилага успешно при констипация, но само в сурово състояние или изсушено. В никакъв случай не го варете или подлагайте на каквато и да е топлинна обработка, защото по този начин то ще загуби ценните си свойства.

Круша - Можете да използвате с цел разхлабване всички нейни части, включително и листата ѝ. Повечето специалисти препоръчват обаче тя да се предлага на децата преди хранене и поне 1 час след консумацията ѝ да не се предлага друга храна.

Пъпеш - Освен за разхлабване пъпешите, или по-точно счуканите им семки, се използват и при бъбречни заболявания. А и определено са малко децата, които да не обичат този вкусен летен плод. Можете да го предлагате дори и под формата на сок или плодово пюре при по-малките деца.

Кленов сироп - Макар да не е широко разпространен в България, той може да бъде срещнат в много магазини. Използва се от незапомнени времена не само като естествен подсладител, но и като природно разхлабващо средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest