ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Болките в петите: Какво сигнализират?

Болките в петите: Какво сигнализират?

Болките в петите: Какво сигнализират?
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Болките в петите се появяват най-често рано сутрин, след като човек се събуди и направи първите си крачки за деня. Възможна е и появата им след продължителен период на ходене или седеж. Обикновено неприятното усещане изчезва след няколко мъчителни минути на разхождане или по-точно накуцване из стаята.

Най-честата диагноза при появата на този вид болка е, че пациентите имат шип в петата. Понякога обаче този симптом сигнализира и за проблеми с надлъжния свод на крака.

Разпространено мнение сред лекарите е, че това неразположение има механичен произход. Вероятна причина може да бъде и неправилното разположение на петата. Пациентите се оплакват от болка по вътрешната част на ходилото, в областта между петата и надлъжния свод на ходилото. Част от оплакванията могат да се насочат и към ахилесовото сухожилие.

Болката в петата може да е ясен сигнал и за плантанарен фасцит. Това е вид възпаление, чиято причина е прекомерното натоварване на плантарната фасция на стъпалото. Интересен факт за това заболяване е, че то е характерно основно при активно спортуващите и хората с наднормено тегло. Макар и двете групи да са коренно различни що се отнася за ежедневието им, общото е, че и при двете петите са натоварени – от упражнения или наднормено тегло.

Болката в петите може да ни сигнализирал и за това, че имаме прекомерно натрупване на шлаки в организма, което от своя страна води до появата на шипове. Обичайно шлаките, които се отлагат в петите, са пикочна киселина и фосфати. Те са и благоприятна среда за развитието на бактерии.

Болките в петите: Какво сигнализират?

При такава диагноза трябва наред с лекарските предписания да спрете да пиете какао, чай и други подобни напитки, съдържащи оксалова киселина. В забранителния списък влизат и кафе, включително декофеинизирано, плодови сокове и газирани напитки, тъй като са замърсени с разтворители.

Много често и болките в петите представляват и вик за помощ на краката ви, че обувките, които носите, са меко казано неподходящи. Продължителното вървене с неправилно разположение на стъпалата може да доведе до трайни увреждания и много бъдещи главоболия. Точно и затова специалистите препоръчват да се вслушваме повече в сигналите, които тялото ни подава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest