ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Задължителни храни през зимата

Задължителни храни през зимата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Кисело зеле
Снимка: Севда Андреева

Зимата е пикът на здравословните неразположения. Ниските температури са шок за тялото и организма ни. За да неутрализираме това влияние, е нужно само да заложим на правилните храни.

За да не се лутате при избора на подходяща храна, канадски учени изготвиха списък с деветте основни хранителни продукта, на които трябва да заложите тази зима. Ето кои са те:

Кисело зеле

Любимото кисело зеле трябва да се превърне в неделима част от зимната ви трапеза. Освен че заздравява имунната система, то подобрява храносмилането и подпомага отслабването, разбира се, ако се похапва самостоятелно. Сокът от киселото зеле пък най-често се използва за лечение на махмурлук. Освен това той предпазва от простудните заболявания и подобрява чревната флора. Според Американския център за ракови заболявания киселото зеле е сред храните, които лекуват и възпрепятстват появата на рак на гърдата.

Нар

Екзотичните семенца на нара активно се борят срещу инфекциите и възпаленията, благодарение на полифенолите в тях. Те могат да се похапват самостоятелно или добавени в сутрешните овесни ядки.

Нар

Гуава

Суровата гуава е най-доброто средство за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. В една порция се съдържат до 8500 микрограма ликопен – антиоксидантът, който предпазва сърцето. Суровата гуава си подхожда най-много със смокини и синьо сирене.

Червено цвекло

Вареното червено цвекло е прекрасна добавка към всяка зимна салата. То снабдява организма с всички необходими витамини и минерали. Освен това повишава и настроението.

Брюкселско зеле

Малките зелчици са едни от най-полезните зеленчуци изобщо. Няма да намерите по-витаминозна, освежаваща и зареждаща храна за зимата от тях. Най-полезно е свареното брюкселско зеле.

Киви

Киви

В един кисел плод киви се съдържат над 100 мг витамин С. Алтернатива и витаминозен начин за приема му е в салата с богатия на желязо спанак.

Мушмули

Изключително богати на антиоксиданти, мушмулите спират пораженията и стареенето на клетките. Установено е още, че мушмулуте могат да контролират диабета.

Праз

Праз

Празът е едно от универсалните средства срещу настинките. Ако редовно похапвате праз, зимни вечери ще са по-забавни, тъй като зеленчукът има свойството да засилва половата мощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest