ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»С мандарини срещу астма и бронхит

С мандарини срещу астма и бронхит

Мандарина
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Знаете ли, че мандарината е един от най-богатите на витамин С плодове? Кръглите оранжеви цитруси са изобилен източник също на витамин К, който е отговорен за еластичността на кожата, и на витамин D, който е много важен при децата, предпазвайки ги от рахит.

Специалистите казват, че мандарините са много полезни при лечението на астма и бронхит. При проблеми с бронхите и трахеите ще си помогнете с отвара от изсушени кори на мандарина. Тя ще реши проблемите ви с отхрачването, а и ако имате кашлица.

В мандарините се съдържа и доста феноликова аминокиселина, наречена още синефрин. Тя е полезва, когато страдаме от отоци.

Друго предимство на мандарините е, че са нискокалорични. Мандариновият сок е диетичен и лечебена. А както споменахме вече, е богат на витамини. Ето защо мандариновият сок е много полезен в зимните месеци, когато по принцип имунната система може да отслабне.

Мандарини

За какво още са полезни мандарините?

Тропическите плодове оказват антимикробно действие. Добре се отразяват при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство. Мандариновият сок помага при дизентерия. Пресният сок от мандарини убива гъбички от рода на трихофития и микроспория. Ако страдате от последното, е полезно да втривате сок от мандарини в кожата и ноктите си.

Имайте обаче предвид, че колкото полезни, мандарините могат да бъдат и толкова опасни. Сокът им може да раздразни лигавицата на стомаха и червата.

Мандарините са противопоказни за хора, които страдат от язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колити и изострени чревни заболявания, холецистит, хепатит и остър нефрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest