ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Неподозирани факти за Свети Валентин

Неподозирани факти за Свети Валентин

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k512
Свети Валентин
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Най-романтичният празник Свети Валентин е тук и почти можем да усетим аромата на рози. Правилата за празника неминуемо включват рози, шоколад и много, много любов.

Докато чакате 14-ти февруари да се разгърне в целия си потенциал, може да се запознаете с някои от най-интересните факти около празника.

Свети Валентин се заражда в Древен Рим. Официалните теории за произхода на празника са две. Според първата идеята за него се е зародила в Луперкалия. На 15-ти февруари там имало традиция мъжете да се събличат чисто голи и да гонят момичетата.

Те ги пощипвали, за да увеличат плодовитостта им. Според втора теория, когато император Клавдий II забранил браковете, свещеник на име Валентин тайно продължил да венчава влюбените. Той бива разкрит и екзекутиран на 14-ти февруари.

Цветя

Цветята са неделим елемент от романтичния празник. Данните показват, че на 14-ти февруари продажбите на цветя скачат със 73%. 90 на сто от тях са купени от мъже.

Червената роза

Рози за Свети Валентин

Това е любимата роза на богинята на любовта Венера. Именно поради този факт розите се възприемат като най-романтичните цветя. Червеният цвят е символ на изпепеляващата страст.

10% от предложенията за брак в света се правят на Свети Валентин. Хиляди мъже се престрашават да поискат ръката на половинката си и тръпнат в очакване на заветното Да. Броят на предложенията е средно 220 000 всяка година.

Парите

Празникът има и финансов облик. Данните сочат, че един средностатистически американец харчи средно около 102 долара за храна, подаръци и развлечения за Свети Валентин. Сумата се вдига ежегодно, което само показва колко голямо значение има празникът на любовта за хората.

Картичките

Неподозирани факти за Свети Валентин

Свети Валентин е вторият най-популярен празник след Коледа, в който се разменят картички. Ежегодно на 14-февруари се разменят над 190 милиона поздравителни картички, обсипани с цветя, сърца и брокат.

Шоколадови бонбони

Шоколадови бонбони във формата на сърце – един от най-търсените подаръци за Свети Валентин. Всяка година биват подарени над 35 милиона шоколадови изкушения. Само в САЩ приходите от продажбата на шоколадови изделия се равняват на над 1 милиард долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest