ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Как и колко да съхранявате козметиката

Как и колко да съхранявате козметиката

Козметика
Комплект четки за грим със стилен калъф - 12 бр
Препоръчано за теб:
Комплект четки за грим със стилен калъф - 12 бр
23.00 лв.
Виж ››

Срокът на годност на козметиката се определя от фирмата-производител и трябва да съответства на световните нормативните актове, строго регламентиращи тази дейност.

Парфюмите и дезодоранти могат да се съхранява до пет години. Но сенки и моливи за очи, моливи за устни и пудрите имат срок на годност до 3 г. Кремове и лосиони - само 3 години. Лосионите за тен не се препоръчва да се съхранява повече от три или четири месеца.

Срокът на годност на кремове и лосиони на първо място зависи от съставките им, концентрацията на консерванти, наличието на активни компоненти. Също така срокът зависи от санитарните условия за производство и съхранение на козметичния продукт.

Животът на продукта зависи също и от опаковката. Например, кремове, опаковани в пластмасови тубички, имат по-малък живот.

Основните препоръки за съхранение на козметични процедури за лице и тяло в дома:

1. Не използвайте козметика повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.

2. Не изхвърляйте защитните покрития или пластини при отварянето на кремове, тъй като това ще намали срока на годност.

3. Ако искате да удължите срока на годност на крема, съхранявайте го в хладилника.

Гримове

4. Съхранявайте грима на хладно и сухо място. Съхранение на козметика в банята е особено вредно за растителните екстракти, които се съдържат в нея.

5. Всяка козметика трябва да е защитена от топлина, слънчева светлина и влага.

6. Ако се появи неприятна миризма в крема, променила се е плътността му или цвета, това означава, че е по-добре да не го прилагате повече. Козметиката вече е в неизправност и трябва да се изхвърли.

7. Обърнете внимание на срока на годност, отпечатан върху опаковката. В случай, че той е изтекъл, е възможно да получите алергични реакции, сърбеж и зачервяване, а дори и развитие на дерматит.

Разбира се тези странични ефекти са временни и не представляват голяма опасност за здравето, но за коригирането на последствията може да е нужно повечко време. Тъй че не пренебрегвайте предупредителния надпис на опаковката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest