Ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Лошият брак уврежда паметта ни!

Лошият брак уврежда паметта ни!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k250
Скандали

Нещастните семейни отношения могат да навредят на паметта ни, сочи американско изследване. Лошият брак не само прави партньорите крайно нещастни, но и е крайно вреден за здравето им.

Специалисти от университета в Охайо са провели уникален експеримент с гризачи. Всяка мишка перфектно познавала пътя извън лабиринта. След като им се наложило да живеят известно време с по-едър и агресивен тиранин обаче, те го забравяли.

Доминацията на алфа гризача карала другите лабораторни животни да страдат от редовно социално поражение основно заради доминацията, което пряко влияело на паметта им.

Резултатите потвърждават предположението, че постоянният стрес, предизвикан от партньор или началник тиранин, възпалява невроните в мозъка и уврежда паметта. Виновник за това е имунната система.

В семейните отношения стресът е хроничен, не краткосрочен. Проведеното изследване е първото по рода си, целящо да установи връзката между краткосрочната памет и продължителния стрес. При мишките освен социално поражение се наблюдават и определени изменения в мозъка. Те включват възпалителни процеси, предизвикани от имунната система в отговор на външния натиск.

От всичко това следва заключението, че проблемите с краткосрочната памет се дължат на възпаленията, предизвикани от имунната система. Т.е. – стресът ни разболява и уврежда мозъка ни.

Откритието ще даде нива насока в откриването на нови начини за лечение на хора, подложени дълго време на умствен тормоз и натиск.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest