Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Синдромът на щастливото сърце може да ни убие

Синдромът на щастливото сърце може да ни убие

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k250
Синдром на щастливото сърце

Щастливите събития и позитивните емоции са за предпочитане пред негативните. Оказва се обаче, че те също могат да навредят на сърцето ни.

Синдром на разбитото сърце – така се нарича състоянието, при което се наблюдава отслабване на мускулната част от органа. Освен от негативни емоции до подобно състояние може да доведе и извънредното щастие, предупреждават учените.

Рядкото състояние, известно като синдрома на Такотсубо, обикновено се отключва от извънредна емоция на тъга или друго негативно емоционално събитие. Ново проучване обаче показва, че по същия начин влияят и положителните емоции. Учените са нарекли явлението Синдром на щастливото сърце. Пациентите постъпват в отделенията със симптоми, наподобяващи инфаркт, като болка в гърдите и учестено дишане.

Учените от Университетската болница в Цюрих, Швейцария са изследвали 1 750 пациенти от общо девет страни, диагностицирани със синдрома на Такотсубо. При 458 души заболяването е следствие на емоционално събитие. В 95% от тях причина за него са станали негативни емоции, причинени от загуба на близък, проблеми във връзката или са станали жертва на инцидент. Едва 5% от засегнатите били мъже.

Въпреки правилото учените открили 20 човека, които били изключение. Те са диагностицирани с проблема, след като изживели невероятно щастлива емоция. Сред причинителите място намират раждането на роднина или наследник, рожден ден или победа на любимия тим. Разлика между тях и тези с негативен причинител на състоянието била и възрастта. Докато лошите емоции увреждали хората на около 61 години, то тези, покрусени от положителен заряд, били на около 71 години.

Нещастие

Учените заключват, че макар и да са различни в своята същност, щастието и тъгата водят до общи пътища в края на централната нервна система. А това, от своя страна, става причина за развитие на синдрома на Такотсубо. Откритието за пореден път показва, че в човешкия живот всичко трябва да е с мярка, дори щастието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest