ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Часът на Земята днес ще обиколи света

Часът на Земята днес ще обиколи света

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k146
Часът на Земята
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
Виж ››

Между 20.30 и 21.30 часа на 19 март 188 страни от планетата ще изключат електричеството в рамките на най-голямата природозащитна инициатива – Часът на Земята.

България също влиза в инициативата в знак на съпричастност с екологичните проблеми, а кулминацията ще е в София, където вечерта на 30 март може да се види огнено шоу, акустичен концерт, а за по-големите ентусиасти се организира нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред хижа Алеко в 19.30., разказва Константин Христов от WWF.

Часът на Земята се провежда за вече 12-та година и призовава към активни действия за защита на планетата ни от климатичните промени.

Милиони хора обикновено използват инициативата за организирани протести срещу световните лидери, които според думите им пренебрегват явната заплаха от глобално затопляне.

Някои правителства обаче са готови на компромисни отстъпки, за да се понижи средната температура с около 2 градуса по Целзий, казват от WWF.

Българите, които ще се включат в инициативата, могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята и да запишат или снимат своето послание за спасяване на планетата, след което да го пуснат в социалните мрежи.

В Часа не Земята се изключва осветлението и на емблематични паметници на културата като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни, които ще потънат в пълен мрак за един час.

Българските институции като Народното събрание, Президентството и храм-паметник Александър Невски също ще изгасят светлините между 20.30 и 21.30 часа.

Десетки български общини са потвърдили участието си в Часа на Земята. Те ще изключат осветлението за един час в най-значимите обекти на населеното място.

Инициативата е придружена още от светлинни шествия, конкурси и изложби.

Часът на Земята е най-масовата акция за защита на природата в историята на човечеството. За първи път се организира на 31 март 2007 година в Сидни. Тогава в инициативата се включват 2.2 милиона души и 2100 компании от австралийския град.

България се присъединява към акцията на следващата 2008 година. Най-активно участие страната ни регистрира през 2014 година, когато 105 общински администрации се присъединяват към инициативата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest