ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да избелим яйцата за Великден?

Как да избелим яйцата за Великден?

MarianeMariane
Джедай
143276255
избелване на яйца
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
Виж ››

С наближаването на един от най-големите християнски празници - Великден, все по-актуални стават различните техники за боядисване на яйцата.

Работата е там, че повечето от тези техники са най-ефективни, когато се прилагат върху бели яйца, а яйцата на родните кокошки са предимно кафяви.

Но това, че в магазините предлагат предимно кафяви яйца, не бива да ви отказва да опитвате нови техники за украсяване на великденските яйца като ебру или декупаж, защото има лесни и безопасни начини за избелването на яйцата.

Можете бързо и лесно да избелите кафявите яйца само с помощта на вода, оцет, чиста гъбичка с грапава повърхност и малко желание.

Старателно измийте яйцата и ги сложете да се варят в съд, в който сте смесили равни количества вода и бял винен оцет.

Ако не разполагате с бял винен оцет, може да използвате и обикновен, но не бива да забравяте, че съотношението вода-оцет трябва да бъде 1:1.

Яйцата и водновинената смес се кипват и се варят около 5-7 минути. По време на варенето на повърхността се образува пяна, която трябва да се отстранява с помощта на решетъчна лъжица.

Боядисване на яйца

След това съдът с яйцата се отстранява от котлона и се оставя настрана за около 15-ина минути, докато се охлади.

Време е да вземете сварените яйчица едно по едно и под средно силна струя студена вода на чешмата внимателно ги изчеткайте с грубата страна на гъбичката.

Ще откриете, че кафявото им оцветяване ще изчезне като с магическа пръчка и ще се сдобиете с избелени яйца, които може да декорирате с много фантазия и вкус. Не забравяйте на трапезата за Великден да сложите и любими козунаци, крехко печено агнешко и други великденски ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest