Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Защо жените са по-грижовни от мъжете?

Защо жените са по-грижовни от мъжете?

Грижовност

Разликите в характера на мъжете и жените са много, но всеки път, когато се чудите какви са причините за това, отговорът може да бъде само един – хормони. Ново изследване доказа, че жените са по-добри и грижовни заради така наречения тестостеронен ефект върху мъжкия мозък.

Изследователи от Университета в Утрехт твърдят, че половият хормон пряко засяга мъжките емоции и пречи на разменянето на сигнали между двете полукълба. Това, разбира се, не означава, че мъжете имат мозъчно увреждане, а само че този ефект значително намалява нивата им на съпричастност и грижовност.

В изследването, което е водено от д-р Питър Бос, участвали двадесет жени. Те приели тестостерон, за да се види как хормонът ще повлияе на мозъците им и съответно на съпричастността, която проявяват към околните.

Тестостеронът бил приет орално. Количеството било достатъчно високо, за да повиши нивата на хормона в кръвта на участничките десет пъти. Експериментът продължил със задачата дамите да разгледат снимки на хора с аутизъм, изразяващи различни емоции, като ги определят какви са.

Преди да приемат дозите с хормона, дамите успешно определили какви емоции изразяват аутистите, за разлика от мъже, които видели същите снимки. След значителното повишаване на тестостерона в кръвта им дамите не съумели да се справят толкова добре, като успеваемостта им паднала от 91 процента на 43 процента.

Майка

Сканиране на мозъка на доброволките показало, че само една доза тестостерон е достатъчна, за да разруши връзките между секциите в двете полукълба, отговарящи за емоционалната обработка.

Три са областите, които отговарят за емоциите - долната предна гънка, предният сингулатен кортекс и допълнителната моторна област в мозъка. Д-р Бос и екипът му вярват, че трите мозъчни региона се комбинират, за да обработват сензорна информация, каквато е поставената на доброволците задача, и подготвят отговор на мозъка, който да е емоционално обоснован.

Резултатите показват, че при здрави жени с повишени нива на тестостерон в кръвта връзката между тези области от мозъка се нарушава и намалява способността им да бъдат съпричастни, грижовни и внимателни.

Изследователите предполагат, че хората с разстройства от аутистичния спектър, имащи намалена съпричастност, най-вероятно са били изложени на високи нива тестостерон в утробата, което е променило начина на работа на трите важни области в мозъка и е попречило да се развият правилно, за да разчитат различните емоционални сигнали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest