ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Внимание дами - ето и най-опасните диети!

Внимание дами - ето и най-опасните диети!

MarianeMariane
Джедай
143276273
Диета
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

С наближаването на топлите месеци, когато неминуемо ни се налага да се простим с няколко пласта дрехи, все повече дами, които се притесняват от наднормените си килограми, търсят бързи и ефективни начини за отслабване.

Все пак специалистите напомнят, че за да отслабнем трайно и здравословно, трябва да запомним, че загубата на килограми е дълъг процес, който изисква комплексен подход.

И всяка диета, която обещава магическо отслабване с 10 кг за една седмица, може да доведе само до загуба на здраве, но не и до трайно намаляване на теглото.

Затова специалисти по хранене и диетолози са се заели да направят списък с най-опасните диети, които в никакъв случай не бива да спазвате, защото рискувате здравето си.

Безсолна диета

Една от най-отричаната от специалистите по хранене диета е безсолната диета, която единодушно е определена и като най-опасен способ са сваляне на килограми. Смята се, че този хранителен режим, в който не се допуска употребата на сол, е бил създаден за хора, страдащи от заболявания на бъбреците и други болести, свързани със силни отоци.

Но какво става, когато здрав човек изключи от диетата си всякаква употреба на сол? Това автоматично води до дефицит на натрий в организма, което може да доведе до проблеми със сърцето и бъбреците. Да, действително се отслабва стремително заради повишения пикочогонен ефект, но на каква цена?

Нискомаслена диета

Смята се, че с тази диета могат да се свалят около 3 кг седмично, но нейното спазване също е свързано с висок риск за здравето. Мастните киселини, които постъпват в организма ни с храната, са нужни за правилното усвояване на мастноразтворимите витамини.

Изключването им води до авитаминозни проблеми с кожата и косата, както и да намаляването на добрия холестерол, който има грижата да защитава сърцето и кръвоносните съдове.

Монодиета

Диети

Да, рекламираната от мнозина монодиета действително дава бързи резултати, но еднообразното хранене с едни и същи продукти в продължение на няколко дни е не просто досадно, но и потенциално опасно за здравето. То може да доведе до нарушения в работата на храносмилателния тракт и обмяната на веществата, както и до стрес.

Диета само с белтъчини

Белтъчини

Ще изчистите подкожните мазнини и ще се сбогувате с излишните килограми, ако изключите от менюто си зърнени храни, плодове, зеленчуци и всякакви вкусотии, и нагъвате по цял ден само месо и риба. Но това ще натовари изключително много бъбреците ви. Има опасност от образуване на камъни, както и от други опасни усложнения

Течна диета

Течните храни са подходящи само за кърмачета, които нямат зъби и нямат място на масата ни. Консумацията на течни храни в продължение на повече от месец може да причини непоправими вреди на храносмилателната система, като атрофия на някои отдели на стомашно-чревния тракт.

Шоколадова диета

Да, за съжаление и шоколадовата диета влиза в списъка с най-опасните за здравето диети, които в никакъв случай не бива да се спазват. Този хранителен режим, при който се препоръчва по 1 горчив шоколад и неограничено количество кафе не само ще ви подари постоянно главоболие, но ще доведе до проблеми като нарушение на менструалния цикъл, понижаване на либидото и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest