ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за нисък хематокрит

Причини за нисък хематокрит

Хематокрит
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Хематокритът измерва какъв обем от кръвта заемат червените кръвни клетки, наречени още и еритроцити. Неговата стойност се определя чрез изследване, при което поставената в стъклени тръбички кръв се центрофугира. В резултат на това еритроцитите, които са по-тежки от плазмата, образуват стълб. Съотношението на еритроцитния стълб към цялата кръв е стойността на хематокрита.

Мъжете имат малко по-високи нормални стойности на хематокрита от жените. При силния пол обичайната стойност е между 0. 40 и 0. 50, докато при дамите тя е между 0. 35 и 0. 45. Отклоняването от тези показатели може да е сигнал за нарушения в нормалното функциониране на организма.

Невинаги ниският хематокрит е причина за безпокойство, но е препоръчително да сме запознати със състоянията, които го предизвикват. Стойността на хематокрита се понижава, когато намалеят кръвните клетки или когато кръвната плазма се увеличи.

Нисък хематокрит се наблюдава при бавното образуване на еритроцити или при бързото им разрушаване. Стойността на хематокрита ще се понижи и при приема на много течности или след преливане на плазма, защото тогава се увеличава обемът на плазмата, а броят на еритроцитите остава същият.

Нисък хематокрит има при бременност, ако човек е гладен, при нездравословна диета, при обилна кръвозагуба. Ако хематокритът е много нисък, а освен това е съпровождан с чувството на отпадналост и бледност, най-вероятно става въпрос за анемия. Тогава човек трябва да наблегне в менюто си на ядките, ябълките, яйцата, месото и черния дроб.

Анемия

Понижените стойности на хематокрита може да алармират за сериозно заболяване. Проблеми с бъбреците и сърцето водят до понижаване на хематокрита. Ниският хематокрит може да е знак и за наличието на злокачествено образувание, за рак на кръвта или да е симптом на хронично възпаление.

Когато се забележи нисък хематокрит, трябва да се назначат допълнителни изследвания, за да се разбере на какво точно се дължи понижаването и да се определи необходимото лечение.

По време на бременността е важно да се следят стойностите на хематокрита. Ако те са ниски, но всичко протича нормално, в последното тримесечие трябва да се върнат в обичайните си граници. Раждането може да доведе до големи загуби на кръв, което налага кръвопреливане при жените с нисък хематокрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest