ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»В Световния ден на книгата всички четем Шекспир

В Световния ден на книгата всички четем Шекспир

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Четене

На 23 април различни правителствени и неправителствени организации отбелязват Световния ден на книгата, а празникът е най-голям за всички четящи хора, които обичат литературата.

На днешния ден се прекланяме и пред един от най-великите автори на всички времена – Уилям Шекспир. Той е роден на 23 април 1564 година според Юлианския календар и умира на същата дата 54 години по-късно.

Тази година се навършват кръгли 400 години от смъртта му.

Шекспир е майстор на красивия израз, а експертни анализи показват, че англичанинът е използвал 24 000 думи, което прави речниковият му запас един от най-богатите в историята.

Започва да пише късно – на 36 години, но е автор на емблематични за литературата произведения. Творчеството му се състои от сонети, трагедии и комедии, но именно с трагедиите си е познат на широката публика.

Шекспир

Задължителни за прочит са Хамлет, Ромео и Жулиета, Макбет, Отело, Крал Лир. Идеите в комедиите му в Укротяване на опърничавата, Сън в лятна нощ и Комедия от грешки се използват и до днес.

23 април е символична дата за литературата, тъй като е свързана с раждането или смъртта на някои видни автори като Владимир Набоков, Инка Гарсиласо де ла Вега, Мигел де Сервантес и Мануел Валехо.

Според Григорианския календар, чиято разлика с Юлианския е 14 дни, Сервантес умира на 23 април и именно от честванията покрай неговата смърт е започнало и отбелязването на Световния ден на книгата.

Ето защо инициативите в този ден често започват с публично четене на най-известния роман на испанския писател – Дон Кихот.

Световният ден на книгата и чества още и като Световен ден на авторското право. Отбелязва се от 1995 година по предложение на ЮНЕСКО.

Организираните събития в този ден целят да покажат най-вече на младите хора удоволствието и приноса за нашето развитие от четенето, защото точно от книгите знаем, че човек не става мъдър със сила, а с четене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest