ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Какво да правим, когато инатът ни пречи

Какво да правим, когато инатът ни пречи

Инат
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-21%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
27.50 лв.
Виж ››

Инатът може да е полезно качество, що се отнася до постигането на определена цел – например да се откажете от цигарите. Упорството може да ви е полезно и в дългосрочен план, когато изучавате трудна специалност или се сблъсквате с различни трудности в професионален план.

Въпреки ползите в някои ситуации, като цяло инатът не е положителна черта на характера. Упорството неусетно може да се превърне в магарешки инат и вместо да ви помага в преодоляването на проблемите, да започне да ви създава такива. Често инатът влошава ситуацията. Ето защо ви предлагаме няколко съвета, с които да си помогнете, когато инатът ви пречи.

На първо място трябва да преосмислим поведението си като цяло. За да го направим, трябва да си отговорим на въпросите кое е важно за нас, защо винаги искаме нещата да се случват според нашите искания, кога трябва да отстъпим. Всички знаем поговорката, че по-умният отстъпва. Това нещо, над което си заслужава човек да се замисли.

Важно е да се стараем да запазваме спокойствие. Когато нещата не стават според очакванията и желанията ни, сме склонни да се ядосваме, а в гнева си можем да проявим ненужен инат. Невинаги случващото се зависи от нас и трябва да се примирим с това.

Нека си даваме време да премислим нещата. Преди да решим твърдо и непреклонно да отстояваме позицията си, трябва внимателно да обмислим дали сме прави.

Ядосана жена

Дори истината да е на наша страна, или нашият проект да е по-добър, винаги съществува вероятността да загубим. Ето защо трябва да се научим да определяме момента, в който проявата на твърдоглавие става излишна. Все пак инат означава точно безсмислено упорство.

Инатът разрушава междуличностните взаимоотношения. Трябва да помним, че никой не обича неотстъпчивите. Хората са различни, всеки има собствени интереси, нужди и ритъм на живот. За да имаме добри лични и професионални отношения, трябва да се научим да отстъпваме и да правим компромиси.

Твърдоглавието при възрастните често е резултат от възпитанието им като деца. Предпоставки за отглеждането на инат са прекалените амбиции на родителите, липсата на самостоятелност на детето, постоянната неудовлетвореност на желанията му, липсата на достатъчно комуникация.

Трябва да внимаваме при отглеждането на наследниците си, за да не насадим у тях ината, който ще пречи на реализацията им в живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest