ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Терапия с кучета помага на деца с аутизъм

Терапия с кучета помага на деца с аутизъм

Терапия с куче
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Всеки собственик на куче ще се съгласи, че има нещо успокояващо в това да е с домашния си любимец. Животното ви помага да се отпуснете и по-бързо да забравите стреса от ежедневието. Това свойство на кучетата са забелязали и много експерти, като благодарение на верността и всеотдайната обич на четириногите симпатяги са създадени множество терапии. Една от тях е терапията с кучета за деца с аутизъм.

За разлика от кучето водач, което помага за физически дейности, четириногите, които са обучени да работят с деца с аутизъм, предлагат по-скоро емоционална подкрепа. Те не правят специални номера или специфични действия, а просто са там. Кучетата са тези верни и успокояващи спътници, които помагат на аутистите за намаляването на сензорното претоварване, което е характерно за това състояние.

Хората с аутизъм често не са в състояние да филтрират сетивата - те чуват, чувстват и миришат всичко наведнъж и обикновено не са в състояние да игнорират или да пренасочат тези стимули. Специално обученото куче до тях обаче им оказва помощ да открият фокусна точка, като по този начин аутистите по-лесно успяват да се впишат в иначе стресиращата околна среда.

Повечето деца с аутизъм нямат чувство за лична безопасност. Тук идва другата роля на обучените кучета, които са специално тренирани да помагат и да направят живота на тези деца по-лесен. За целта хлапетата се привързват към животните със сбруя. Кучетата вървят отпред, като внимават децата да не се наранят. Разбира се, в тези случаи родителят винаги трябва да държи каишката на домашния любимец.

Специално обучените кучета помагат на децата с доброта и нежност. Те не правят смешни физиономии и шумове на непорастващите деца, но го подкрепят със своето присъствие. Кучетата могат да бъдат обучени да използват сензорна интервенция, като с присъствието си дават познат и стабилен фактор на детето – нещо, на което то да се облегна и закотви в изпълнения му със смущения мироглед.

Куче

Кучетата са и обучени да сигнализират на обществото, че детето пред тях е специално. Също така показвайки, че взаимодействия с други хора са нещо положително, кучето помага на детето да осъзнае, че контактът с хората не е страшен.

Много експерти дори твърдят, че терапията с куче може да предложи много повече, отколкото някой конкретен специалист или родител може да даде от себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest