ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Планина или море? Изборът определя характера ви

Планина или море? Изборът определя характера ви

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Планина или море? Изборът определя характера ви
Стилна сгъваема масичка за лаптоп-21%
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
27.50 лв.
Виж ››

Мястото, на което предпочитате да почивате, говори много за вас и най-вече определя вашия характер. Дали обичате да се излежавате на хамака на някой тропически остров или предпочитате чистия въздух в планината, това разкрива много за вашите персонални качества.

Учените са установили, че предпочитаното място за почивка показва дали сте интроверт или екстроверт. Оказва се, че хората, които обичат да почиват на отворени пространства, като например край морето, са екстроверти.

Те се възползват максимално от социалните възможности, предлагани от околната среда на плажа. В същото време почитателите на по-затворените пространства, като тези в планините и гората, са интровертни.

Връзките между изследването са резултат от анализ на пет различни проучвания, разглеждащи връзката между типа персоналност (интроверт срещу екстроверт) и географските локации, на които хората залагат.

Според резултатите в първото допитване се очертала тенденция хората, предпочитащи планината, да са много по-интровертни в сравнение с хората, които харесват повече морето. Второто проучване доказало, че когато хората се нуждаят от социални контакти, те избират морето. Поравно към планината и морето се обръщат тези, които искат да останат сами.

Третото проучване е показало, че ако човек има екстровертна натура, обича да бъде сред хора, да участва в събития със силна динамика, то в планината не би му било особено забавно.

Планина или море? Изборът определя характера ви

Четвъртото пък доказало, че живеещите в планинските райони по правило са интровертни в по-голямата си част, което се обяснява със суровия климат и не чак толкова благоприятните условия за живот спрямо други места.

В петия опит учените решили да проверят резултатите на практика. Те изпратили интроверти в уединена гориста местност. Там те регистрирали повишаване на нивата на щастие у тях, което потвърдило досегашните открития. Поставени в широко и отворено място, каквото е плажът, те изпитали доза дискомфорт.

Опитът бил повторен с екстровертите. В уединените горски райони те мечтаели за свободата на плажа.

В изследванията и тестовете за характера под внимание са взети и други фактори като пол, възраст и раса. Никой от тях не оказва влияние върху избора ни на място за почивка. Въпреки това предпочитаната дестинация невинаги отговаря на типа персоналност, но определено го насърчава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest