ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Преборете стреса с 45 минути творчество на ден!

Преборете стреса с 45 минути творчество на ден!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k146
Писане

Ако се занимавате с творчество по 45 минути на ден, ще успявате да се справите по-лесно с ежедневния стрес. Без значение дали сте професионален художник или писател, малко изкуство всеки ден ще ви помогне да почивате по-ефективно.

Творчеството е полезно и за хората, които нямат изявени дарби, категорично е руско проучване.

В изследването са участвали 39 души, на които са били възложени различни творчески задачи. По време на проучването на са поставяни никакви правила и сами са можели да избират средствата, с които да творят.

Учените взели проби от слюнката на участниците преди началото на занятието с изкуство и след него, за да измерят новата на кортизолхормона на стреса.

Резултатите са показали, че след 45-минутните творчески занимания нивата на кортизол в организма е паднали със 75%.

Според авторите на проучването данните показват, че не само хора с творчески професии могат да разчитат на сигурен метод за борба със стреса. Подобно количество на нисък кортизол се е измервало само при професионалните художници.

Творчество

След края на експеримента повечето участници са споделили, че творчеството им е позволило да разберат нещо ново за себе си. Съществена промяна е отчетена и при концентрацията им.

В психологичното консултиране също се използва творчество под формата на арт терапия. Клиентите могат да избират между рисуване, грънчарство, музика, фотография, писане и актьорска игра.

Чрез изкуството може да разкрият проблеми, травми и конфликти, за които е нужно да се осмислят и преодолеят.

Работата с изкуство помага по-ясно да изразим впечатленията си и да разкрият травми, за които се страхуваме или се срамуваме да говорим.

За децата този вид терапия е препоръчителна, защото рисувайки или играейки си с пластелин, те много по-лесно могат да изразят какво чувстват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest