Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Жените са по-нещастни от мъжете! Ето защо

Жените са по-нещастни от мъжете! Ето защо

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k250
Нещастие

Жените днес се чувстват много по-полезни и ценени. Натискът на ежедневието и безпокойството, които повишават нивата на стреса обаче, засилват чувството им на неудовлетвореност.

Данните на Службата за национална статистика на Великобритания установи, че що се отнася до фактора щастие, мъжете печелят залога. Жените са по-склонни да изпадат в пристъпи на тревожност, които водят до реални физически неразположения.

Специалистите са склонни да приемат като обяснение за констатацията комплекс от фактори. Основен виновник е фактът, че жените по някакъв начин се чувстват по-ангажирани и социално свързани със социалните събития в сравнение с мъжете.

Като цяло учените отчитат намалено чувство за щастие в целия свят в последните години. То е резултат от забавения икономически растеж, кризата, терористичните актове, бежанската вълна и всички други проблеми в съвременното ни ежедневие.

Анализът на ситуацията във Великобритания ясно показва, че в сравнение с периода преди няколко години хората са по-богати и по-здрави. Въпреки това нивата на настроението не са се увеличили дори с процент.

В проучванията от преди няколко години се наблюдава осезаема разлика между нивата на щастие при мъжете и жените. Тогава дамите са показвали много по-добри резултати от силния пол. Днес тази разлика е заличена.

Данните са крайно притеснителни. Дамите са предразположени към тревожност повече от всякога. Причина за състоянието е безпокойството, прекомерният страх, напрежението в мускулите. Тези фактори са крайно сериозни и могат да доведат до депресии и самоубийства.

В резултатите от проучването се посочва, че най-нещастните жени са живеещите в Лондон. В противовес - най-добре прекарват живота си тези в Северна Ирландия.

Стрес

При жените е два пъти по-вероятно да страдат от тревожност, отколкото при мъжете. Това се обяснява с различия в мозъчната химия и колебания на хормонално ниво, особено при репродукция. Основните симптоми са повтарящи се тревожни мисли, импулси и мании.

При мъжете и жените обаче отношението към събитията в живота са твърде различни. Жените са по-склонни да им се отдадат и да размишляват върху създалата се ситуация, което, от своя страна, отново увеличава тревожността. Мъжете се съсредоточават върху усилията да се справят със случващото се.

Наскоро от Министерството на здравеопазването в университета в Кеймбридж изразиха своите опасения относно прогресивно влошаващото се здраве на жените. Тревожните разстройства, причинени от прекомерен страх, безпокойство и напрежение в мускулите са изтощителни, инвалидизаращи и могат да увеличат риска депресия и самоубийство.

Всеки четвърти в света страда от психично заболяване, а броят на засегнатите жени е плашещ. Страдащите от тревожност хора са склонни да отсъстват от работа и са по-малко продуктивни. Младите отказват да ходят на училище и рядко завършват образованието си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest