ezine.bg»Статии»Семейство»Сватба»Екзотичните сватбени традиции по света

Екзотичните сватбени традиции по света

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k151
Японска булка
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Докато бялата сватбена рокля е традиционна за булките от западния свят, някои от източни нации спазват далеч по-различни и необичайни сватбени ритуали, като част от тях цветните сватбени одежди, боядисаните лице и ръце.

Индия

Индийска сватба

По традиция булката в Индия трябва да облече червена или розова сватбена рокля. След като се омъжи, върху средата на челото на жената се рисува червена точка, която я идентифицира като омъжена.

Нигерия

Нигерия е голяма страна, която побира 250 етнически групи и в която се говорят около 500 езика. По тази причина сватбените церемонии в страната се различават една от друга. Но повече случаи булката носи цветна сватбена рокля, а главата ѝ е вързана с обемна кърпа, наричана Геле.

Гана

По традиция сватбите в Гана са много цветни, като всеки един от роднините има право да избере мостра плат, които, след като се съберат, се ушиват сватбените одежди на булката и младоженеца.

Казахстан

Според традиционната казахстанска сватба булката трябва да носи ритуална шапка, която се нарича саукале. Тази шапка се шие много преди сватбения ден на момичето.

Монголия

За да спазят сватбените традиции в Монголия, булката и младоженецът се обличат в традиционните дрехи на номадските племена от Централна Азия и по време на церемонията се обръщат към тях с Дийл.

Украйна

Сватба в Украйна
Снимка: Natalia Kabliuk

Украинците, които живеят в централните части на Карпатите, спазват своя сватбена традиция, според която обличат цветни дрехи, а церемонията е много жива с танци, игри и шеги.

Япония

Японска булка

За традиционната японска сватба булката се облича в бяло кимоно, което символизира чистотата и девствеността ѝ. След като каже Да на избраника си, тя се преоблича с червено кимоно, символизиращо щастието и късмета ѝ.

Шотландия

За сватбата си в Шотландия мъжете обличат традиционната носия в страната, която включва и килт, а булката е в бяла рокля. След церемонията тя се покрива с дреха в цветовете на рода на съпруга си, което символизира причисляването ѝ към новото семейство.

Румъния

В района на Трансилвания сватбените церемонии се различават от тези в останалата част на страната. Сватбата се организира от родителите, като включва ушиването на шарени сватбени костюми и сватбен флаг.

Китай

В Китай традиционният сватбен цвят е червеното, което символизира късмета, щастието и изобилието. Вярва се също и че този цвят гони злите духове. По тази причина булката и младоженецът са облечени от глава до пети в червено.

Гора – районът между Македония и Косово

Мюсюлманите в Гора спазват традиционен сватбен ритуал, в който има много езически елементи. Булката язди бял кон, като е покрита с шал, а лицето ѝ е цветно изрисувано. Носи и чадър и заедно със семейството си вървят към къщата на младоженеца.

Филипините

Сватбата във Филипините протича в две церемонии, които са планирани от родителите на младоженците. Лицата на булката и младоженецът се рисуват с боя, преди да се врекат във вечна вярност.

Унгария

Традиционната сватбена рокля за булката в Унгария е бяла и покрита с флорални елементи. Върху главата си тя носи огромна плетена шапка в различни цветове.

Норвегия

Традиционните сватбени одежди в Норвегия се наричат Бунад и те могат да се обличат не само за сватба, а и за различни официални събития.

Перу

Перуанска булка

Традиционното облекло на перуанската булка включва шарена пелерина и шапка с пискюли и отразяващи се материали. Полата и пончото, които носи в сватбения си ден, са скроени от семейството на младоженеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest